Следвайте ни

Етикетирането на храните - горещият картоф в стратегията ”От фермата до трапезата”

viber icon

В контекста на водещата политика на ЕС в областта на храните и стратегията ”​От фермата до трапезата” (F2F) се очаква Европейската комисия да представи предложение за хармонизирана схема за етикетиране на храни.

На дневен ред е дебатът около стикерите на опаковките и как най-добре да се даде възможност на потребителите да правят здравословен, устойчив и информиран избор на продуктите.

Предложението на Комисията за хармонизирано задължително етикетиране на хранителните стойности трябва да бъде представено до 2022 г. Досега основната дискусия на ниво ЕС беше за това

какъв вид етикет за хранителните стоки да бъде задължителен,

като битката е между системата Nutri-score, подкрепена от Франция, и италианското контрапредложение, наречено Nutrinform battery.

Френският Nutri-score преобразува хранителната стойност на продуктите в код, състоящ се от пет букви от А до Е, всяка със собствен цвят, докато италианската Nutrinform посочва на потребителя хранителния принос във връзка с ежедневните нужди, както и правилен режим на хранене. Като насърчават хората да избират здравословния вариант, привържениците на системата за оценяване се надяват да се борят със затлъстяването и свързаните с него заболявания.

Nutri-score пък повдига някои екологични проблеми, тъй като месните продукти често имат висок Nutri-score поради високото съдържание на протеини, въпреки високите емисии,  свързани с отглеждането на животните. Схемата има за цел само да направи информацията за храненето лесна за разбиране за потребителите и понастоящем е невъзможно да се включат екологичните проблеми в изчислението на Nutri-Score.

Не трябва да се разглежда Nutri-score като сребърен куршум,

който ще накара потребителите да преминат към по-устойчиви диети. За да се случи това, вземащите решения трябва да се уверят, че изборът на устойчива храна е достъпен, лесен и привлекателен.

ЕС вече се опита да възприеме методологии за измерване на екологичния отпечатък на продуктите като част от усилията за придвижване към зелен пазар.

Съществуват редица национални доброволни схеми, прилагани в различни държави - членки на ЕС. Съответната законодателна рамка обаче все още не е започнала на европейско ниво.

Като се вземат предвид всички хранителни, екологични аспекти, които трябва да бъдат взети под внимание, някои заинтересовани страни също са изкушени от потенциала на цифровите инструменти за предоставяне на информация на потребителите, за да се избегнат дългите и тромави етикети на храните.

Делегациите на Италия, Чехия, Кипър, Гърция, Унгария, Латвия и Румъния в Съвета на ЕС в комисия AGRIFISH гласуват за присъединяване към редиците на недоволството от предложената система Nutru-score, след като земеделското лоби в ЕС - COPA-COGECA, обяви позицията си по трънливия въпрос и подкрепи италианското предложение през септември 2020 г.

Остава неясна позицията на България в разискваните дебати в ЕК относно хармонизираното етикетиране на хранителните стойности на лицевата страна на опаковката на ниво ЕС, което е сред основните цели на основната хранителна политика на Съюза за стратегията “От фермата до трапезата”.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?