Следвайте ни

Есенни грижи за овощните дървета

viber icon

С провеждането на редица механични и агротехнически растителнозащитни мероприятия през есента се намалява значително броят на третиранията с химични средства през следващата вегетация. С тях се унищожават зимуващите по овощните дървета и ягодоплодните култури неприятели и причинители на болести. Някои от задължителните мерки за този период са следните:
- Изкореняване и изнасяне от градината на изсъхналите и болни дървета, които са източник на нападение от корояди и дървесинояди и инфекции от шарка по сливата, огнен пригор, бактерийно изсъхване и др.
- Изрязване и изгаряне на изсъхналите клони и клонки на овощните дървета, където презимуват причинителите на ранното кафяво гниене по костилковите, брашнестата мана по ябълката и прасковата, огненият пригор по крушата и дюлята. Изрязване на клонките нападнати от кръвна въшка.
- Изрязване и изгаряне на нападнатите стъбла и издънки на малините от малиновата стъкленка, малиновия агрилус, малиновия молец, сивите листни петна, дидимелата и др.
- Събиране и унищожаване на гъсеничните гнезда, мумифицираните плодове по дърветата и опадалите повредени плодове, които са източник на нападение от листогризещи гъсеници и бадемов семеяд и на заразяване от кафяво гниене и загиване завръзите на дюлята.
- Остъргване, премахване и унищожаване на старата и напукана кора от ствола и скелетните клони на ябълките, крушите, прасковите, сливите и дюлите. Под кората презимуват плодовите червеи, кръгломиниращият молец, крушовата бълха, корестата завивачка и др.
- Обработка на почвата под дърветата на дълбочина 18-20 см в реда и на 8-10 см до стволовете, за да се унищожи зимуващият запас на черешовата муха, плодовите оси, крушовите бълхи, малиновия бръмбар и др. По този начин не само се разрушават зимните убежища, но се създават и неблагоприятни условия за зимуването на неприятелите. С обработката на почвата се заорават и окапалите листа, върху които презимуват причинителите на струпясването по ябълката и крушата, на червените листи петна по сливата, на ръждите и листните петна по овощните и малините.
- Варосване на стъблата и дебелите клони, за да се предпазят от зимните студове и да се унищожат лишеите и мъховете по стъблата.
- Младите дървета да се обвият в хартия, велпапе, полиетиленови или други материали, за да се предпазят от гризачи.
- В края на листопада, при 70% окапали листа, костилковите овощни видове да се напръскат с разрешените медсъдържащи продукти за растителна защита.
- За да се намали заразата от струпясване, да се напръскат ябълките и крушите с разтвор от карбамид - 5%. Окапалите листа също се напръскват. С карбамида, освен че се наторява овощната градина, се създават и благоприятни условия за развитие на някои микроорганизми, които унищожават болестта в листата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?