Следвайте ни

ЕС призна лаборатория към Института по тютюна

viber icon

Акредитираната лаборатория на Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) край село Марково е включена в списъка на Европейския съюз за признати лаборатории за изпитване на тютюн и тютюневи изделия, съобщиха от Селскостопанска академия.

Лабораторният комплекс е с удължен сертификат до 29.12.2024 г. Той е единственият независим акредитиран център за анализ на основните компоненти в тютюна и тютюневия дим в България. В него се извършват анализи на съдържанието на никотин, захари и хлор в тютюна. В тютюневия дим на цигарите се изследва съдържанието на контролираните компоненти - катран, никотин и СО.

Научноизследователските лаборатории на ИТТИ определят още показатели, като общ азот, белтъци, амоняк, нитрати, минерално съдържание и пясък, които дават обективна оценка на качеството на тютюна. Адаптиран е и метод за определяне на глицерол в тютюна, както и такъв за определяне съдържанието на полифеноли в тютюна.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?