44

ЕП гласува за намаляване на административната тежест на фермерите

Европейският парламент ще гласува целенасочен преглед на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, за да се намали административната тежест и да се увеличи гъвкавостта за земеделските стопани. Единият вот ще е днес, в рамките на последната сесия на ЕП за този мандат - 22-25 април. 

При отделно гласуване пленарното заседание трябва да реши дали да възрази срещу предложението на Комисията, за да се позволи по-голяма гъвкавост на държавите членки при прилагането на друго условие на ОСП: изискването за запазване на съотношението на постоянно затревените площи спрямо земеделската площ над 5% в сравнение с 2018 г. (ДЗЕС 1 - добро земеделско и екологично състояние). Окончателното гласуване ще е в четвъртък -25 април.

Прегледът на ОСП променя правилата за три екологични условия, които земеделските стопани трябва да спазват, за да получат финансиране. Той също така предоставя по-голяма гъвкавост на държавите от ЕС да предоставят изключения от стандартите на ОСП, ако има проблеми с прилагането им и в случай на проблеми, причинени от екстремни метеорологични условия. Малките стопанства под десет хектара ще бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на правилата на ОСП.

В отговор на протестите от страна на земеделски стопани в цяла Европа, включително и в България, на 20 февруари председателят на комисията на ЕП по земеделие изпрати писмо до Комисията, в което се посочват шест области, в които са необходими конкретни и незабавни действия за преодоляване на трудностите, пред които са изправени земеделските стопани. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?