Следвайте ни

Елитно стадо от козите "Боер" ще отглеждат в Лилково

Втората българска ферма с животни от специализираната за добив на месо порода ще се изгражда отново в Пловдивско

viber icon

Втората ферма в България, в която ще се отглеждат кози от южноафриканската порода "Боер" - единствената специализирана за производство на месо, също ще е в Пловдивска област. Тя ще се изгради в село Лилково, на площ от близо 5 декара в местността Пицурица.

Първите кози Боер внесе преди 5 години у нас Милко Цветков, собственик на винарска изба „Вила Юстина“ в с. Устина и призьор в конкурса на в. „Марица“ „Фермер на Тракия“.

Инвеститор в козефермата в с. Лилково е „ЕкоБоер” ООД, регистрирано през февруари тази година. Негови съдружници са Йоана Кулова, Здравко Топчиев, Жельо Димитров, Георги Узунов и Васил Андреев чрез „Геопс-Болкан дрилинг сервисис“ ЕООД.

В инвестиционното предложение на дружеството до РИОСВ-Пловдив е посочено, че в стопанството  е предвидено да се отглеждат 300 броя кози- майки със средно живо тегло 80 кг и плодовитост 160%. В комплекса ще се изградят също основна производствена сграда и помощни съоръжения, свързани с производствения процес. В основната сграда от 1050 кв.м ще са всички кози-майки с яретата им до отбиване, а впоследствие и 70 женски ярета, предназначени за ремонт на стадото.

Мъжките разплодни животни ще са в отделна сграда от 267,60 кв.м. В нея ще се помещават и пункт за изкуствено осеменяване и ветеринарномедицински пункт. Центърът за изкуствено осеменяване ще се състои от случна зала и лаборатория. Лабораторията се оборудва с необходимата апаратура за преценка на семенна течност и различни манипулации, свързани с подготовката <210> за изкуствено осеменяване във фермата или за транспортиране при продажба на други стопанства. Във ветеринарномедицинския пункт ще има аптека за съхраняване на най-необходимите лекарства, ваксини и консумативи за профилактика и манипулационна. В друга помощна сграда от 646,80 кв.м ще се съхраняват фуражите за животните. Твърдият оборски тор и течната торова фракция от козите ще се съхраняват минимум 6 месеца, след което ще се използват за наторяване на съседните земеделски земи. 

Породата "Боер", известна още и под името "Африкандер", е с впечатляваща външност. Цветът на чистопородните представители е бял със златисто-кафява глава и шия. Козината е къса и гладка. Преподавателят от Тракийския университет доц. д-р Димитър Панайотов описва животните като едри, с дълго и много добре замускулено тяло. Живото тегло на възрастните женски е 80-100 кг, а на мъжките - 110-135 кг - понякога и до 150 кг. Месото е изключително вкусно и диетично, с многократно по-ниско съдържание на холестерол и наситени мазнини в сравнение с телешкото и агнешкото месо. Освен това млякото на козите от породата "Боер" е със значително по-високо съдържание на мастни вещества от специализираните млечни породи. Макар че млечността на майките е по-ниска и лактацията е по-къса в сравнение с млечните породи, тя е напълно достатъчна за отглеждането на родените 2-3 ярета. Известен процент от козите дори може да се използват с успех едновременно и за месо, и за мляко.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?