Следвайте ни

Елиминират прекупвачите: Розоберът тръгва с 1,60 лв. за кило цвят

Кампанията се провежда по нови правила

viber icon

Розоберът стартира с изкупна цена на розовия цвят 1,60 лв. за килограм, а първите количества в Карловско ще бъдат откъснати в края на тази седмица. Кампанията се различава от предходните години с нови правила, заложени както в Закона за розопроизводството, така и договорени на Консултативния съвет за този отрасъл към Министерството на земеделието и храните. Тези правила слагат ред в отношенията производител - преработвател. В много голяма степен гарантират изкупуването на суровината,  нейното качество, качеството на розовото масло, уреждат и подпомагането в розопроизводството -проблем, за чието решаване земеделските стопани се борят от години. Става въпрос обаче само за регистрирани по надлежния ред розопроизводители. Останалите няма да могат да разчитат на прекупвачи, защото новите правила ги изключват от играта.

Всеки розопроизводител, който  има сключен договор с преработвател, ще реализира продукцията си на цена от 1,60 лв. за килограм, ​коментира за "Марица" Зара Клисурова, председател на Националния съвет за производителите на етеричномаслени и енергийни култури.  На Консултативния съвет, проведен през април, се взе решение розопроизводителите да бъдат подпомогнати заради ниската изкупна цена. Тъй като миналата година те получиха подпомагане чрез програма "Де минимис" и тя не може да бъде приложена повторно ​през тази, МЗХГ ще субсидира земеделските производители чрез фирмите преработвателки със средства, осигурени от  Държавен фонд "Земеделие" също по тази програма.

Зара Клисурова

На преработващите фирми ще бъде отпусната помощ от 0,30 лв. за килограм розов цвят,

който ще допълни изкупната от производителите с тази сума. Има договореност между МЗХГ и преработващите предприятие  те да завишат изкупната цена на розовия цвят с още 0.10 лв. за килограм и така да бъде постигната цена от 2,00 лв. за реколта 2021.

Понеже миналата година е изчерпана възможността  за подпомагане на земеделските производители, вкл. и заради пандемията от ковид, тази година ще се търси подкрепа за розопроизводителите директно от Брюксел. Европейската комисия, на базата на доклад на Министерството на земеделието, ще трябва да определи финансова линия за подпомагане на отрасъла, който години наред е бил печеливш и поради необичайни обстоятелства има проблеми.

Предвидена е подкрепа и за розопроизводителите, които тази година няма да приберат розовия цвят от градините си по една или друга причина, ​уточни Зара Клисурова. За да получат тази подкрепа обаче, те трябва да са подали декларация, че през април са орязали розите. Това не означава изкореняване на насаждения, а само тяхното орязване до определено ниво на стъблото, което гарантира, че от тези насаждения няма да се прибира реколта.

В тази кампания решително се променят правилата за брането на розите

Преработвателите ще изкупуват само розов цвят от роза "Дамасцена" и "Алба" и категорично се изключва изкупуването на "Радуга"-та. Няма да се изкупува и розов цвят, набран на обяд след 12.00-13.00 часа.

Ниската изкупна цена спрямо предходните години поставя и един сериозен въпрос: кой ще прибира розовия цвят, тъй като още с договарянето на изкупната цена на розите става ясно, че на берачите ще се плаща по 0.80 лв. за килограм рози. В карловски сайтове има обяви за набиране на ​работна ръка при тези условия. Част от розопроизводителите разчитат на берачи, с които имат отношения от няколко реколти насам и смятат, че могат да разчитат на тях и тази година. Почти сигурната работна ръка от ромските села в Подбалкана обаче е под въпрос - махалите се стягат да берат лайка, защото от ​билката си докарвали хиляди левове.

 

Преработвателите си поделят 3 млн. лв. целеви субсидии

Държавен фонд “Земеделие” утвърди бюджет от 3 млн. лева за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г. Средствата са по схемата de minimis. Приемът на до-кументи ще се извършва от 2 август 2021 г. в територи-алните структури на фонда и ще продължи до 20 август, а средствата ще бъдат изплатени до 20 септември. Помощта има за цел да подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката с оглед настъпването на предстоящия период за бране на произведения цвят от маслодайна роза и неговото изкупуване.Предприемането на мерки в подкрепа на розопреработвателите ще даде възможност те да бъдат допълнително стимулирани в процеса за изкупуване на произведения цвят от маслодайна роза чрез покриване на част от разходите им. На подпомагане подлежат предприятия, преработващи цвят на мас-лодайна роза (“Дамасцена” и “Алба”), регистрирани по Закона за маслодайната роза. Размерът на помо-щта е 0,30 лв. на килограм цвят от маслодайна роза, изкупен за преработка.За да бъдат подпомогнати, преработвателите трябва да изкупят цвят в обем не по-малко от 70% от изкупеното количество през 2020 г. Предприятията трябва да са изкупили 1 кг розов цвят от стопаните за не по-малко от 2 лв./кг. без ДДС. Признават се разхо-дооправдателни документи, издадени с дата до 31 юли 2021 г. включително. Максималният размер на помощта, която може да получи един розопре-работвател, е не повече от 200 000 евро за три последователни данъчни години.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?