Следвайте ни

Екзотика: Ферма за змии и гущери правят в село до Пловдив

В стопанството ще се развъждат също лабораторни плъхове и мишки, хлебарки и червеи

viber icon

Нестандартна животновъдна ферма ще се изгражда в с. Чоба. В нея ще се отглеждат влечуги, гризачи и инсекти в две помещения с обща площ над 1230 кв. м. Инвестиционно предложение за това е внесено в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив, с възложител Т. Георгиев.

Влечугите ще са представени от видовете кралски и мрежест питон, млечна змия и леопардов гекон (нощен гущер), а капацитетът е общо за 3000 броя студенокръвни.  От насекомите ще се развъждат бразилска хлебарка, супер червей и брашнен червей (за храна на влечугите) - при пълен капацитет 30 000 броя. Предвидено е гризачите - лабораторен плъх и лабораторна мишка да са около 10 000. 

Всички питомци ще са разделени в отделни помещения. Те ще се отглеждат интензивно на специални стелажи (ракове) с вградени клетки. Стелажите са обособени с вентилационни отвори, гравитачна водна система, вградени корита за храна. Всички ракове са мобилни и обезопасени - снабдени са с колела и заключващ механизъм.

Гризачите, влечугите и инсектите ще бъдат с различен произход, но ще се внасят със сертификати и паспорти от 26 държави - членки на ЕС. В инвестиционното предложение е посочено, че целта на бизнес начинанието е развъждане и търговия. 

Според специалисти леопардовият гекон е едно от най-лесните за отглеждане и най-разпространени в хобито влечуги. Той е перфектен домашен любимец за хора, които нямат много време да се грижат за животно, а и гущерът няма нужда от всекидневни разходки. Геконът е изключително кротък и не изисква голям терариум, тъй като дължината му е максимум 25 см. Лесно свиква да се държи в ръка. 

Кралският питон е неотровна змия и най-малкият от африканските питони, известен със своя хрисим темперамент. Подходящ е за питомно отглеждане и е популярен като домашен любимец заради малките си размери ​- стига до 1,20 м. Той ​е на особена почит в Нигерия и се смята за символ на земята. За сметка на това пък мрежестият питон се счита за втората по големина змия, след анакондата.

Животните, които ще се отглеждат във фермата, са подходящи за лабораторни цели, както и за домашни любимци. Специално в този сектор има глад на индивиди и видово разнообразие, а търсенето в България се увеличава, коментира гл. ас. д-р Огнян Тодоров, директор на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (6)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

17.08.2021 | 19:57

И аз исках да отворя ферма за кукумявки,ама не ми разрешиха.

Отговори
4 0
Батко

Батко

17.08.2021 | 19:19

Бахти злобарите, най-вероятно сте от ГЕРБ!

Отговори
1 2
Това

Това

17.08.2021 | 19:16

Е пълна перверзия!Тия п@@@@сти От БАБХ,да си ги наврат Отзад тия гадости!

Отговори
3 5
Кобра

Кобра

17.08.2021 | 16:24

Поне да гледат змии за противоотрова

Отговори
9 3
Трезвомислещ човек

Трезвомислещ човек

17.08.2021 | 16:13

Толкова ли много откачени има които да искат мрежест или кралски питон за любимец, че да има глад на змии в региона

Отговори
16 6
7148

7148

17.08.2021 | 13:54

Бахти гадостта!

Отговори
26 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?