2374
Следвайте ни

Еко катастрофа: Чучулигата и пъдпъдъкът са на изчезване

Виновни са пестицидите и разораването на тревните площи

viber icon

С 25% са намалели птиците от земеделските земи за последните 17 години. Това показват резултатите от мониторинг на широко разпространените видове птици (МОВП), проведен за 17-а поредна година. Проучването е  организирано от Българското дружество за защита на птиците и е част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

В резултат на мониторинга е оценено състоянието на 79 вида птици, като 19% от тях намаляват, а 28% нарастват. Със стабилно състояние са 18% от оценените видове, а останалите 35% са с неопределена тенденция. Сред най-силно намаляващите видове са дебелоклюната чучулига (-84%), обикновено конопарче (-73%), пъдпъдъкът (-66%) и др. 

Макар тези видове да не са стриктно свързани само със земеделски земи, групирането им е основано на общите хранителни източници. В трофично отношение сврачките и чучулигите са свързани с насекоми, докато чинковите и овесарките са свързани със семена. Графиките показват, че насекомоядните видове намаляват с по-бързи темпове от зърноядните. Вероятната причина за това е намаляването на насекомите, свързано с ползването на пестициди, премахването на храсти и разораването на пасища и ливади.  

Сред нарастващите популации са тези на голямото белогушо коприварче, еловия певец, гугутката и полското врабче. Със стабилно състояние е домашното врабче, свраката и сойката.

Положително изменение спрямо 2020 г. има също при яребицата и черния бързолет, а при гугутката и големия пъстър кълвач тенденцията се променя от „стабилна“ към „слабо нарастваща“.

През 2021 г. се наблюдава най-високият среден брой видове в площадките за мониторинг: 28 вида в 1 кв. км. Същевременно при настоящата оценка броят на намаляващите видове е по-голям от предходната 2020 г., а броят на тези със стабилно състояние е по-малък.

Сред основните причини за спада в популациите на птиците е разораването на затревени площи, премахване на синори и ползването на пестициди.

Резултатите се базират на регулярен мониторинг в над 220 пробни площадки в цялата страна, които се посещават два пъти годишно от доброволци в инициативата. В анализите участват само места, на които са броени птиците през поне 3 години за периода 2005-2021 г. За изготвянето на настоящата оценка са изминати пеша над 3000 км, равняващи се на разстоянието от София до Рим и обратно.

МОВП прилага научен подход и методология, но разчита на помощта на широк кръг от доброволци. Периодичното преброяване на птиците е много важно за отчитане на промените в състоянието на видовете и средата, която те обитават.

Резултатите от Мониторинга на обикновените видове птици (МОВП) служат за оценяване успеха на Програмата за развитие на селските райони и са част от националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Дейността се провежда в цяла Европа, а в България началото <210> е положено през 2004 г. на територията на цялата страна.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?