Следвайте ни

Съветите на градинаря: Сярата лекува плодовете и зеленчуците

Подобрява имунитета на растенията и увеличава добивите

viber icon

На сярата е отредено отговорно значение - по важност стои редом с азота, фосфора и калия. Тя е не само незаменим хранителен елемент, но и добър инсектицид, фунгицид и препарат за борба с акарите. При почвени и листни анализи е установено, че масово има дефицитът на сяра, който е от 5 до 15 пъти под нормата. Това прави елемента един от най-ограничаващите добивите и вкусовите качества на плодовете и зеленчуците, пише синор.бг.

Симптоми при недостиг на сяра

При земеделските култури се среща много често скрит глад на сяра, който води до понижаване на добивите и качеството. Сярата участва в азотния метаболизъм, ензимната активност и синтеза на протеини. Предполага се, че недостигът на сяра и азот са свързани, но се диагностицира трудно - при недостиг на сяра пожълтяват младите издънки и листа и често засъхват, а при недостиг на азот пожълтяването засяга по-старите, долните листа. И в двата случая общият растеж на земеделските култури е забавено.

Ценен хранителен елемент за растенията

Сярата има многостранно влияние върху растенията. Тя стимулира растежа в ранен стадий на развитие на растенията, като ускорява фотосинтезата и развитието на кореновата и семенната системи. Увеличава добивите и вкусовите качества и количеството на азотфиксиращи бактерии при бобовите култури. Подобрява имунитета на растенията и устойчивостта им при стрес, болести  и вредители, както и усвояване на азота и образуване на въглехидрати. Използва се и за "вкисване" на почвата при култури, обичащи кисела почва.

Серни торове

Използването на чиста сяра като хранителен елемент може да се използва само в дългосрочен план - тя е бавно усвоима, защото трябва първо да се окисли от почвените микроорганизми, а това отнема време. Колкото е по-фина и по-дълбоко заровена, толкова по-бързо ще се превърне в сулфат. На пазара се предлага нано сяра, която се усвоява сравнително по-бързо. Корените на растенията могат да "поглъщат" сярата само като сулфатни йони, а чрез листата се улавя от въздуха серен диоксид. 

Инсектицид и фунгицид в биологичното земеделие

Колоидната сяра се справя прекрасно и унищожава вредители като листни  въшки, трипс, бълхи и други дребни вредители. Незаменимо средство е и в профилактиката и борбата с различните видове растителноядни акари, защото повечето други средства са достатъчно токсични за растенията и човека. Колоидната сяра се справя прекрасно с обикновената и брашнеста мана. Тя може да се използва в началото, в средата и в края на сезона. В началото и средата на вегетацията се използват по-малки дози 30 г на 10 л вода, а в края на сезона дозата се увеличава до 50 г на 10 л вода.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Rosalina DE LUCIA

Rosalina DE LUCIA

30.06.2020 | 16:30

Здравейте г-жо и г-н, На този коментар обявявам новите си съобщения. Свидетелствам за получения заем и искам да благодаря на г-жа Виолайн. Имате важен проект за изпълнение, но за съжаление нямате достатъчно пари, за да започнете. Вашият бизнес е фалирал и търсите средства, за да започнете, това съобщение е за вас. Моля, свържете се с тази дама с кредитора на IBSI-BANQUE. Ето неговия имейл адрес: [email protected] Благодаря ти !

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?