Следвайте ни

ЕК забрани на Румъния и Литва да третират семена с 3 пестицида

viber icon

Европейската комисия забрани на Румъния и Литва да използват неоникотиноидите клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам при обработката на семената на царевицата и захарното цвекло. Мотивът е, че вредата на трите активни вещества за пчелите е доказана, съобщи електронното издание Romania-insider.

Това са първите подобни мерки от ЕК спрямо държави-членки. Те бяха взети 2 седмици след като министерството на селското стопанство на Румъния предостави на местните фермери извънредно разрешение за използването на трите неоникотиноида за обработка на семената през пролетната сеитбена кампания. Искането е на 3 големи браншови организации с твърдението, че това е единственото ефективно средство за борба с няколко почвени вредителя по посочените култури.

Употребата на посочените неоникотиноиди бе забранена в Европейския съюз през април 2018 г., след като вредното им въздействие върху пчелите бе доказано повторно от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Използването на пестициди с активни вещества клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам остана разрешено само в оранжерийни условия.

Макар Румъния да е сред най-големите европейски производители на пчелен мед, през 2018 г. правителството на страната се обяви срещу забраната на неоникотиноидите, предложена от ЕК, но не успя да предотврати подкрепата за документа от 16 държави-членки, което предопредели влизането му в сила.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?