Следвайте ни

COVID-19 върна тютюнджиите в България

Над 70% от производството е ориентирано за експорт

viber icon

Коронакризата се отрази благоприятно върху сектор „Тютюн“. Има повече работна ръка, което се дължи на завърналите се българи от чужбина, занимавали се в миналото с отглеждане на тютюн. Това отчитат от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България НАТ - 2010. 

"Сезонни работници, които назад във времето, преди 5 до 10 години, са били тютюнопроизводители, сега не могат да отидат да работят в други държави като Гърция, Италия и Испания, и тези бивши тютюнопроизводителите останаха това лято до работят в България и да се препитават отново с тютюнопроизводство. Това е една от причините да се повишат с до 10% площите тази година с тютюн. Друг стимул за тях са добрите изкупни цени на тютюна, които получихме през предходната 2019 година", коментира Цветан Филев, председател на НАТ-2010.

Освен това тютюнопроизводителите вече имат право да наемат сезонните работници както на еднодневни трудови договори, така и на многодневни за поне 120 дни наравно със секторите плодове, зеленчуци, лавандула и розов цвят. От тази възможност ще могат да се възползват до края на месец октомври.

Като цяло броят на регистрираните земеделски стопани в регистъра на тютюнопроизводителите е намалял почти наполовина. От Министерство на земеделието отчитат, че броят им е с близо 40 на сто по-малко в сравнение с 2019 година. Миналата година в регистъра са били вписани 5700 производители, а през настоящата броят им е малко над 3000. За сметка на това пък площите са увеличени с 10%. 

В Североизточна България вече стартира беритбата на тютюна първа ръка. Тази година се очаква около 9000 тона суровина - с около 5% повече в сравнение с реколта 2019-а.

Над 30 са фирмите, които имат сключени договори за изкупуване на тютюн с Министерството на земеделието, храните и горите, 8 от тях оперират в региона.

Проучване на Института по аграрна икономика показва, че през последните 5 години тютюнът е единствената земеделска култура, която поддържа нивата на експорт на суровината си, дори се развива възходящо. Над 70%

от тютюна, произведен в България, е предназначен за износ. За сравнение - между 60% и 80% от зеленчуците, месото и млечните продукти са предмет на внос.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?