Следвайте ни

Едрите земевладелци ще се облагат с данък

От асоциацията на собствениците на ниви заклеймиха предложението

viber icon

Едрите земевладелци с до 20 хиляди декара земеделска земя в страната да се облагат с данък от 1 до 10 лв. на декар. Това е заложено в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, а предложението е на група народни представители. Според вносителите новите моменти са в три направления: промяна на нивата на възнаграждения на ренти и наеми, облагане на доходите от рента с данък и облагане на всички, които имат собствена земя над 10-20 хил. дка, независимо дали са физически или частни лица. 

"С предложението очакваме да постигнем кумулативен ефект за бюджета, защото това са малък кръг от хора, които, имайки такава голяма собственост, трябва да дадат своята дан към обществото, защото всички ние плащаме данъци в определена пропорция", мотивира предложението народният представител и член на Комисията по земеделие Йордан Апостолов.

От Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) остро реагираха и заклеймиха законопроекта като дискриминационен и в противоречие с Конституцията. Той осъществява пряко посегателство върху български инвеститори и земеделски производители, които са инвестирали в активи за производство, създават заетост, плащат данъци и са сред малкото участници в стопанския оборот, които работят за развитието на икономическата активност в селските райони и запазването на българските села.

Едри земевладелци са категорични, че законопроектът не покрива базовите изисквания на данъчното право. Според тях основната последица от приемането на предложенията ще бъде увеличението на цената на рентата и наема на земеделска земя. Най-потърпевши ще бъдат земеделските производители - ползватели на земеделска земя.

От БАСЗЗ са на мнение, че в законопроекта по никакъв начин не е съобразен фактът, че 10 000 дка земеделска земя в Северна България е с много по-висока реална стойност в сравнение с 20 000 дка земеделска земя в повечето части на Южна България например.

Опасенията са, че ще има замразяване на инвестиционния процес по отношение на развитието и облагородяването на земеделския потенциал на страната. Освен това ще се замрази и процесът по комасация.

Повече по темата на стр. 13 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?