1939

Една ябълка може да развали цяла кошница с други плодове

Стара поговорка гласи: „Една гнила ябълка съсипва цяла кошница“. Оказва се, че това е вярно - ябълките ускоряват съзряването на някои плодове и зеленчуци, поради което не трябва да се съхраняват заедно. Всички плодове отделят газ етилен, но в различни количества. Плодовете, произвеждащи много етилен (ябълки, банани, круши, праскови, сливи и пъпеши), не трябва да се съхраняват близо до авокадо, лимони, грозде, лук или други плодове и зеленчуци, които са чувствителни към него. 

У дома не разполагаме с необходимото оборудване за измерване на нивата на етилен. Това, което можем да направим: да проверяваме редовно плодовете и зеленчуците за признаци на разваляне - неприятна миризма, мухъл, мокри петна или промени в цвета и външния вид. Самите ябълки могат да почернеят, да започнат да гният, да станат сухи и хлебни от съседството им с круши, сливи, череши и касис.

Плодовете, произвеждащи етилен, също могат да причинят преждевременно узряване или влошаване на качеството на зеленчуците. Висока чувствителност към етилена проявяват: аспержи, карфиол, броколи, брюкселско зеле, люти чушки, краставици, праз, главесто зеле, бобови култури, сладки картофи, моркови и гъби. При наличието на високи дози етилен броколито повяхва много бързо, а карфиолът потъмнява и също повяхва.

Ако авокадото е недозряло, тогава може би е единственият вариант, когато има смисъл да се постави в близост до ябълките или в една кутия с тях. В този случай етиленовият газ, отделян от ябълките, ще има положителен ефект и ще ускори узряването му.

Ябълките могат да помогнат и за по-бързото съзряване на доматите, ако заради есенното застудяване или по други причини се налага да ги приберем неузрели. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?