Следвайте ни

"Дъщерята на вятъра" цъфти от май до октомври

viber icon

Ешолцията, или калифорнийският мак, е непретенциозно цвете, което обича много слънце, пропусклива песъчлива и суха почва. Наричат я „дъщерята на вятъра“, защото цветовете <210> се полюшват леко при най-слабия полъх. Цъфти много обилно от май до октомври. Окраската на цветовете е от бяло, жълто, оранжево, розово до лилавочервено. Има и пъстри видове - жълто и оранжево, червено и бяло и др.

Ешолцията е символ на Калифорния и затова е станала популярна с това си име. В родината си Америка се отглежда като многогодишно студоустойчиво растение с височина 35-40 см, но у нас може да презимува само при мека зима в някои части на Южна България. Отглежда се предимно като едногодишно.

Калифорнийският мак не понася прекомерна влага, кисели почви и пресни органични торове. Не понася и пресаждане. Цветовете са отворени само при ясно време. В облачни дни и надвечер се затварят.

Който е пропуснал пролетната сеитба през март или началото на април, може да заложи и предзимен посев. Сее се в края на октомври или ноември. Предзимният посев дава възможност цъфтежът да настъпи по-рано и е много по-обилен, защото растенията се разрастват бързо. 

Семената се засяват гнездово на разстояние 15-20 см едно от друго и дълбочина 0,5 см. Ешолцията започва да цъфти 35-40 дни след сеитба. За да има постоянно цветове, при започнала ранна сеитба може да се сее до края на юни.

Семената поникват при температура 16-18 градуса. Растенията са студоустойчиви и оцеляват при отрицателни температури от минус 5-6 градуса, пише sinor.bg. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?