Следвайте ни

Дронове и роботи берат плодове, плевят и сеят

Умните машини могат да работят без почивка и без надница

viber icon

Роботите активно навлизат в земеделието по света и все повече богати компании залагат на изкуствен интелект в стопанствата си. Израелски тръст е разработил дрон, който заменя работната ръка в овощарството най-вече при прибиране на реколтата. Дронът използва изкуствен интелект, за да бере плодовете. Той е снабден със специален уред, дълъг един метър, с който грабва ябълки, круши или праскови и то без да ги нарани. Устройството е в състояние даже да разпознава плодовете, които не са узрели, и да ги оставя на дърветата. „Мозъкът“, който контролира всичките му действия, е в мобилен център в стопанството.

Автономният безпилотен дрон, способен да бере плодове, ще влезе в серийно производство, след като компанията, която го разработи - Tevel Aerobotics Technologies, получи допълнително инвестиране в размер на 20 млн. долара, информира go4it.ro, цитиран от агри.бг. 

Първите клиенти, които са дали заявка за умната машина, са от Северна Америка и Западна Европа. От години в Съединените щати фермерите също срещат трудности при намирането на работници. Една от причините е антимиграционната политика, следвана по време на мандата на президента Доналд Тръмп. Всяка година страната има нужда от десетки хиляди работници за събиране само на ябълките от обширните овощни градини на щата Вашингтон. Много от наетите са нелегални имигранти. Тамошни стопани изчисляват, че роботите са необходими и за намаляване на разходите. Опитният берач на ябълки може да спечели 200 долара на ден. Роботът на свой ред може да работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, при много по-ниски разходи.

Тази година компанията BayWa пусна на германския пазар роботи за обгрижване на зеленчуковата реколта. „Dino“ и „Oz“ са дело на „Naio Technologies“. Как се справят на практика двете машини, бяха тествани в Баварския държавен институт по лозарство и градинарство.

Този тип роботи са алтернатива на конвенционалната борба с плевелите. Те не изискват използването на хербициди, а в основата им лежат най-модерните технологии, казва инженерът Анна Мария Молитор от LWG. През август Дино е тестван на полета, на които се отглеждат марули и боб. Благодарение на системата RTK (Real Time Kinematic) плевенето се осъществява с висока прецизност.

Предстои роботът да бъде модифициран, за да бъде използван за други зеленчукови култури. На този етап автономният селскостопански робот Дино обработва по 5 ха (50 дка) на ден, използвайки сателитна навигация, за да се ориентира между редовете с точност до 2 см.

Field Scanalyzer пък има претенции за най-голям по размер агроробот. Мащабите му са наистина впечатляващи - той е колкото едно футболно игрище. Висок е 21,3, широк е 28, а на дължина достига 336 метра. Металната му структура поддържа моторизирана измервателна платформа, на която са поставени много сензори. Роботът е способен да проследява развитието на културите на площ 15 м х 120 м. Напълно автоматизиран е и може да работи без почивка - 24/7. Field Scanalyzer улеснява процеса на събиране на данни от сензори, проследява растежа, морфологията и физиологията на растенията. Все още е в тестови период в Британския изследователски институт Rothamsted Research, където се изпитват последните постижения в сферата на изкуствения интелект в селското стопанство.

Флота от умни машини разработва британската компания The Small Robot Company. Роботите Том, Дик и Гари имат способност да сканират културите, да унищожават плевелите и да сеят. Те ще съставят карта на плевелите, за да може земеделците да провеждат ефективна борба с тях. Благодарение на точното картографиране на всяко растение ще е възможно провеждането на растителна защита без използването на хербициди. Роботите, освен че ще плевят и ще сеят, ще могат да оставят непокътната онази плевелна растителност, която представлява източник на хранене за полезните насекоми. Те са важни, защото се отразяват положително върху качеството на почвите и повишават биоразнообразието.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (1)

Zaz

Zaz

12.11.2020 | 15:58

От статията разбрах че скоро на елита богоизбрани богаташи които управляват политиката заради икономическия растеж на нации и народи, ще ни изтрбат до 500милиона. Селективно избрани от задължителното ваксиниране което предстои ще останат богати, изкуствен интелект и генно определени индивиди които са само с подчинителни инстинкти.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай