Следвайте ни

Държавата даде 72 милиона помощ на тютюнджиите

Ще продължим да подкрепяме сектора, обеща премиерът Бойко Борисов

viber icon

Държавата ще продължи да подпомага производството на тютюн. Поредната финансова подкрепа за сектора вече стартира, обяви министър-председателят Бойко Борисов. Преди дни Държавен фонд „Земеделие“ преведе 71 197 183 млн. лв. на 39 748 земеделски стопани по схемата за преходна национална помощ за тютюн. Средствата са за Кампания 2020 и за тези производители, отглеждали сортовите групи „Каба Кулак“, „Бърлей“, „Виржиния“ и „Басми“ през референтния период 2007-2009 г. 

Миналата година засетите площи с тютюн са близо 51 000  декара, а произведеното количество - над 8268 тона

Размерът на ставките по схемата е определен от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.  При сортова група „Басми“ за количества до 1 тон включително ставката е по 2,07 лв./кг (1,34 лв. + 0,73 лв.). За количества от 1 тон до 2 тона ставката е 2,01 лв./кг (1,34 лв. + 0,67 лв.). За тютюнопроизводители с количества над 2 тона по 1,34 лв./кг. Размерът на плащането за сорт „Каба Кулак“ е 1,05 лв./кг, за сорт „Бърлей“ е 0,77 лв./кг, а за „Виржиния“ е 0,61 лв./кг.

Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през поне една от годините, включени в референтния период 2007-2009 г. Продукцията им трябва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) Цветан Филев коментира, че финансовата помощ се изплаща на стопаните за 11-а поредна година.

Преди това идеята бе ангажираните с тютюн да се преориентират към алтернативни култури, но програмата не се случи. България предложи на Европейската комисия тази схема да продължи и през следващите 2 години. Страната ни настоя пред комисията подпомагането да продължи и през новия програмен период.

След преговори в ЕК бе прието помощта да се прилага и през следващите две преходни за новата Обща селскостопанска политика години, уточни Филев. През декември миналата година той бе избран за председател на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн в ЕС (ELTI). Това стана ясно  след таен вот на страните - членки на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите УНИТАБ. Цветан Филев официално поема поста на 15 март.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хаха

Хаха

09.03.2021 | 19:42

Да се чете електората на ДПС. През референтните години 2007-2009 ДПС са давали бележките за добив. От тогава до сега има хора които всяка година получават по няколко стотин хиляди, а няколко човека и по над милион защото са били близки с ДПС и са имали бележка, и така вече 11 години. Повечето от години не произвеждат тютюн. Пък и да го произведат няма пазар и пак държавата им го изкупува. Нали пушенето е вредно? Защо ги спонсорират.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?