Следвайте ни

Домати от Мароко ни скачат в салатата

Заради вирус по зеленчука производството в европейски мащаб пада, а цените поскъпват

viber icon

С марокански домати може да бъде залят тази зима българският пазар. Те ще се внасят през Испания, която има изнесен производствен капацитет в африканската държава. Разпространението на вируса ToBRFV (засега не е открит в България), който напада доматите, създава все повече проблеми на производителите в Европа, което вещае по-ниско производство през зимните месеци и оттам по-високи цени, подобно на тези от миналата година. Това прогнозират експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Така след Турция, Гърция, Полша и Албания Мароко ще е поредният конкурент на родните производители на домати.

Според техни изчисления общото производство на домати (полски и оранжерийни) в България през стопанската 2020 г. ще е повече от предишната година. В двете направления обаче има дисбаланс. Производството от оранжерийни площи ще е около 53 хил.т, което е с 9% над добитите през 2019 г. За сметка на това полските домати тази година почти изчезнаха. Откритите площи са свити с 26% в сравнение с миналогодишните.

По данни на Министерството на земеделието до края на октомври сме произвели 10,8 хил. т краставици и корнишони на открито и 43,8 хил.т на оранжерийни площи. От ведомството уточняват, че сравнение на добива с миналата година няма как да се направи, тъй като културата е включена в оперативното наблюдение от 2020 г.

Също през октомври цените на едро и дребно на основните зеленчуци се повишават, като  при доматите и краставиците поскъпването е с около 30% за месец и до 90 % на годишна база. Причините са в по-ниското предлагане и неизвестностите около производството сред основните вносителки на тези зеленчуци на българския пазар. В края на миналия месец средната борсова цена на доматите е 1,68 лв./кг, а на дребно - 2,33 лв./кг. Оранжерийните краставици излизат на 2 лв. от парниците, а се търгуват на дребно по 2,50 лв. килото.

Поскъпване на двата зеленчука се наблюдава и на европейския пазар. От началото на годината цените на едро на доматите в ЕС са с 12% по-високи от средните за последните 5 години. Само през лятото те паднаха с 5-10 процента. Причините са в евтиния внос от Мароко и Турция, който основно засегна втория най-голям производител - Испания. Цените на едро на краставиците през октомври се движеха разнопосочно, като се повишиха чувствително на месечна база в Полша с около 30% до 1,04 евро/кг и спаднаха с 8% в Испания до 0,80 евро/кг. Цените в Турция оставаха по-ниски, отколкото по това време на миналата година - 0,23 долара/кг.

По данни на МЗГХ към края на октомври производството на картофи, дини и пъпеши у нас беляза ръст от 17,4% при картофите до 61% при пъпешите спрямо година по-рано. При картофите това се дължи главно на увеличение на средния добив от декар, а при дините и пъпешите - основно на по-големия размер засадени и реколтирани площи.

Прибирането на продукцията от трайните насаждения е към своя край. Към 29.10.2020 г. производството на сливи и круши е съответно с 34,6 и 39,9 на сто над миналогодишното в резултат от увеличение както на площите, така и на средните добиви. На този етап отчетените количества ябълки, грозде (винено и десертно), праскови и малини са между 11 и 41,4 на сто по-малко на годишна база.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (7)

Anatema

Anatema

10.11.2020 | 21:57

Интелигентен , KOGATO TEZI (ДИВАЦИ) SA PRAVELI I IZPOLZVALI SAPUN TVOITE PREDTSI-PRIMATITE, VEROYATNO SA BILI OSHTE NA GORNITE KLONOVE NA DARVOTO! DOKATO GI IMA TAKIVA MARZELIVI,NESPOSOBNI,ZLI,ZAVISTLIVI G O T V E R E N I - P E D A L I NYAMA DA SE PROMENI NISHTO V BALKANA !

Отговори
1 0
Schetovodstvo

Schetovodstvo

10.11.2020 | 21:52

@Интелигентен ; PROIZVEJDAY SI SAM ,SHTOM KATO MAANA NAMIRASH NA CHUJDOTO BE G O V E D O !

Отговори
1 0
Интелигентен

Интелигентен

10.11.2020 | 20:42

Не купувайте(продавачите да се задължат да пишат, от къде е ПРОИЗХОДЪТ им).В чужбина,Аз съм се натравял,и страшна диария, с домати от Мароко.Поливат ги и ги третират с опасни химикали- тоест-ДИВАЦИ. Първобитни и примитивни технологии-некомпетентни с химикалите.

Отговори
2 1
Anatema

Anatema

10.11.2020 | 21:48

TIPICHEN G Y A U R !

Отговори
1 0
Бай Гроздан

Бай Гроздан

10.11.2020 | 19:01

Невъзможно! Там е пустиня! Нямат водъ!

Отговори
1 0
Именно пич

Именно пич

10.11.2020 | 20:32

Там правят от пустинята рай, а ние тук сме на път от рая да направим пустиня!!!

Отговори
5 0
Schetovodstvo

Schetovodstvo

10.11.2020 | 21:51

Dobre kazano , kato sme tolkova intelegentni,zavistlivi i zlobni kato onya otgore -Интелигентен !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай