Следвайте ни

Доматът на полето - изчезващ вид в България

По-малки добиви от пипер, дини и пъпеши, ръст бележат череши, вишни и тютюн

viber icon

В годините на плановата икономика България захранваше с полски домати целия СИВ. В прясно или консервирано състояние, те се изнасяха с цели влакови композиции за братския тогава СССР, като конкурираха по приходи продукцията на военнопромишления комплекс. По време на кампанията пък камиони и трактори извиваха километрични опашки пред консервните фабрики. 

Днес от Ихтиман до Свиленград за цял сезон не могат да се съберат и 1000 тона полски домати. Културата е изчезващ вид у нас, след като производителите я сложиха в графите "трудоемка" и "нерентабилна". В резултат преработвателните предприятия разчитат основно на внос, а домашната лютеница отдавна е китайска. 

Тази година българското земеделие ще запише печален рекорд с 95,5% свиване на производството на полски домати. Подобна тенденция се забелязва и при пипера, а спад има още при дините и пъпешите.  

С близо 30% по-малко е средният добив от пшеница от реколта 2020 спрямо предходната.  Това сочат последните данни от оперативния анализ на МЗГХ за основните земеделски култури. Причина за това е сушата, която "изяде" добива в Добруджа.

От отдел "Агростатистика" отчитат, че основен фактор за това е по-късното прибиране на реколтата тази година. Данните за реколтираните площи сочат, че към момента кампанията е в съвсем начален етап. 

Иначе има ръст на производството на картофи с близо 39% на годишна база, което се дължи на увеличение както на прибраната продукция засега, така и на средния добив. 

Другата добра новина е, че продукцията от череши и вишни е съответно с 24,1% и 35,5% над нивата отпреди една година. И при двете овощни култури е налице увеличение както на реколтираните площи, така и на средните добиви.

Към момента производството на круши е над пет пъти повече на годишна база, което не е показателно за цялата реколта, тъй като прибирането на този плод е в съвсем начален етап.

Засега производството на праскови, сливи, кайсии и малини изостава с между 20,6% и 92% спрямо миналогодишното, вследствие на по-малкия размер реколтирани площи. При по-малко реколтирани площи и по-нисък среден добив, продукцията от ягоди е с около една трета под миналогодишната.

Добивът на лавандула към момента е в размер на 9066 тона - с близо 64% по-малко на годишна база, като се наблюдава както по-малко реколтирани площи, така и по-нисък среден добив на този етап. 

В ход е и кампанията по прибиране на тютюна. Производството на ориенталски тютюн възлиза на 988 тона - над два пъти повече спрямо година по-рано. Фактор за това е  съчетанието от по-бърз темп на реколтиране на площите и увеличение на средния добив от хектар. Относно тютюн от типовете „Вирджиния“ и „Бърлей“ до момента са добити съответно 68 тона и 70 тона.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?