Следвайте ни

Домашната лютеница поскъпва поне с 30%

Към по-високите цени на зарзавата и олиото се добави и скокът на тока

viber icon

Минимум с 30% по-скъпо ще излезе приготвянето на домашна лютеница тази есен. По-високата цена е микс от фактори като скок на тока и основните зеленчукови суровини - пипер, домати, моркови и патладжани. Цената на олиото също литна с около 50%, а то е задължителна съставка в лютеницата. Най-важният зеленчук, който участва в нея - пиперът, е поскъпнал на годишна база с 30,8%, отчита агростатистиката.

В началото на септември миналата година средната му цена за килограм е била 1,30 лв., а в началото на този септември се предлага за 1,70 лв. От Държавната комисия по стокови борси и тържища изчисляват, че към днешна дата, средно за страната, червеният пипер струва 1,90 лв. Репортерска проверка установи, че на  борсата край Първенец цените са малко по-приемливи от средните на национално ниво. Килото на червените чушки /капия/ върви 1,50 лв.-1,60 лв., домати - 1,20 лв.-2,10 лв. Изменението на годишна база на доматите е 21,2% -  съответно 1,18 лв. и 1,43 от реколта 2020 и 2021 г.

Другите зеленчуци, които участват в приготвянето на домашната лютеница - моркови, лук и патладжан, са с цени 0,80-1,00 лв. При тях увеличението е между 30 и 40%. В търговската мрежа обаче надценките на всички зеленчуци са различни, като могат да стигнат и 100%.

По последни данни на Министерство на земеделието при доматите полско производство и при пипера се наблюдава спад на продукцията спрямо миналата година в границите 2,2-4,3%. Заради падналата в края на август градушка в Пловдивска област, очаква се производството на български пипер и полски домати да се свие още повече. Окончателни данни ще има, след като се обследват всички засегнати от градушката насаждения. При проверката в края на миналата седмица се отчита, че най-много засегнати площи има при оризищата - 1 683 ха, зеленчуците, плюс дини, пъпеши и ягоди - 504 ха, тютюн, слънчоглед и др. - 97 ха, и трайни насаждения, включително и лозя - 72 ха.

Предстои да видим дали ще има увеличение на лютеницата, която се предлага в търговската мрежа. Някои от българските производители имат собствени насаждения с пипер и домати, а други предпочитат да внасят готови пюрета, основно от Китай.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Аз Варна

Аз Варна

14.09.2021 | 15:01

Само като гледам бабите колко нехигиенично пипат продуктите с голи ръце-ще пропусна.Въпроса ми е -къде са маските и ръкавиците след като се подготвят продукти за дегустация.Веднага да се самосезират контролните органи и задължително ГЛОБИ!

Отговори
2 0
Лютеничко

Лютеничко

14.09.2021 | 18:38

снимката е от стар фестивал на чушката и домата в пловдивско село. Не се доверявайте чак толкова на статиите на "журналистите" :-)

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?