Домашен сапун, лук и горчица гонят миризливките

Миризливките са от насекомите, които обитават градини, житни и други посеви и през последните години нанасят много вреди по зеленчуците и овощните дървета. Специфичната им миризма пък може да се разпознае от всеки.

Тези насекоми са няколко вида. Зелената миризливка населява малините и касиса, но може да нападне и тревистите растения. Ягодовата миризливка има яркокафеникава окраска и се храни с листата на ягодоплодни храсти. Кръстоцветната миризливка напада зеле, салата, репички, ряпа и има черно-червена окраска. Друга миризливка пък е вредител, който унищожава листата на краставиците, а също така и патладжаните, доматите, чушките, пише agrozona.bg.

Въпреки че не всеки вид е полезен, има и такива миризливки, които могат да се ползват в стопанството, за да минимизират третирането с препарати за растителна защита. Някои от видовете изяждат яйцата, личинките и възрастните на листните въшки, белокрилките, трипсите и акарите, други пък нанасят щети на колорадските бръмбари и гъсениците, пеперудите и бръмбарите.

Миризливките изсмукват сока от растенията, правейки отвори в листата, стеблата, плодовете и семената. След такъв отвор в растенията оставят следи, тъканта около тях отмира, а след това загива и цялото растение. Особено опасни са миризливките в периода на растеж на растенията и формиране на плодовете.

Ако не искате да използвате инсектициди срещу насекомите, заложете на народните методи за борба. Миризливките не обичат растението цимицифуга, затова можете да засадите от него около градината си. От помощ ще ви е и опръскването с настойка от лукови люспи - тя се приготвя от 250 г лукови люспи на 10 литра вода, като разтворът стои 5 денонощия, след което растенията се третират през 4 дни. Можете да обработите и с разтвор на домашен сапун - 300 г на 10 литра, веднъж на седмица. Може да разредите в разтвора със сапун и растителна пепел. Веднъж на три дни пръскайте и с разтвор на суха горчица веднъж на три дни.

Недостатъкът на  народните способи на борба с миризливките е краткият срок на действие. Повторната обработка на градината трябва да се провежда веднъж на 3-7 дни. При това трябва да обработвате всяко растение, а всеки лист да пръскате от двете страни, тъй като миризливките могат бързо да се придвижват и да се скрият в тревата наблизо.

Има и агротехнически мерки, които трябва да спазвате, за да не допускате появата на миризливки в градината си. Сред тях е съблюдаването на сроковете на засаждане, своевременно внасяне на торове и разрохкване на почвата, редовно плевене, почистване на участъка от окапали листа, събиране на тревата след косене, поддържане на чистотата на участъка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?