Следвайте ни

Договорили сме 80% за селските райони, изплатени са 45%

В края на юли се отваря приемът по извънредната мярка COVID-19 за земеделие

viber icon

До 1 юни 2020 г. договорените средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 -2020 г.) са 80,1%, а 69% - по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020 г.). Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание. 

„По ПРСР 2014-2020 г. изплатените средства възлизат на 45.2%, а по ПМДР 2014-2020 г. - 25%. Относно напредъка по подготовката на Стратегическия план за периода 2021-2027 Танева уточни, че в средата на месец юли се очаква да бъде публикуван Наръчник за зелени мерки и да се проведе обществено обсъждане по него. „В последното тримесечие ще получим препоръките на ЕК за Зелената сделка и в края на годината можем да имаме една предварителна подготовка и драфт на Стратегическия план“, допълни още земеделският министър.

Десислава Танева каза още, че се очаква в края на юли или началото на август да се отвори приемът по извънредната мярка COVID-19. Тя подчерта, че за първи път по инициатива на България се променя Регламент 1305, с впечатляващо мнозинство в ЕП, което ни дава основанието за програмиране на тази мярка в обхвата на ПРСР. Нейният бюджет е до 2% от Програмата и е за подкрепа на земеделските производители и малките и средните предприятия за първична преработка на земеделска продукция. 

Целта е те да бъдат компенсирани за загуби от пандемията.

Направление COVID-1 включва чувствителните секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“, пчеларство, рози и декоративни цветя. „Плащането, което предложихме и на бранша и предварително комуникирано с Комисията, е следното - 30 лв. за едно заето лице в стопанството, отглеждащо други селскостопански култури, извън допустимите за COVID-1. За отглеждащите свине - за едно заето лице в земеделско стопанство ставката е 245 лв. и 430 лв. за фермер, отглеждащ птици. Таванът е 7000 евро на кандидат.

Подмярка COVID-3 включва малките и средните предприятия, преработващи първична земеделска продукция. Компенсацията е изчислена в два алтернативни варианта, който си избере бенефициента. Единият е 5% от декларираните приходи от реализацията на преработената продукция за 2019 г., при условие че има 20% спад на приходите за 4 месеца през 2020 г., или 270 лв. на едно заето лице.

По COVID-1 в предварителната комуникация Комисията не е приела предложението за плащане на единица площ или на брой животно, а поискала да се определи за компенсация абсолютна сума за категория стопанство. „В момента работим върху определянето на категориите стопанства по големина и определянето на абсолютна сума за плащане, каквото е изискването на ЕК“, разясни министър Танева.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев съобщи, че има готовност да бъдат извършени изключително бързи разплащания към бизнеса по мерките COVID в рамките на септември до началото на октомври. Предвиденият финансов пакет е малко над 100 млн. лв., от които по-голямата част ще бъде насочена директно към земеделските производители. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?