Следвайте ни

Договори за 290 000 дни сключиха сезонните работници

viber icon

Договори за над 290 000 дни са заявени за краткотрайна сезонна селскостопанска работа от началото на годината до момента. Данните са от системата за онлайн предоставяне на образците на Главна инспекция по труда.


Над 219 300 от тях са образци на въведените през 2015 г. т.нар. еднодневни трудови договори за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Около 7000 за почти 70 000 дни са заявените образци на договори за повече от един ден. От договорите за наемане на дълготрайно безработни до 120 дни са заявени 230 образци за 1800 човекодни.


Двата нови вида договори за работа в селското стопанство – за повече от един ден и до 120 дни, бяха въведени като антикризисна мярка за подпомагане на земеделските стопани. Регламентира се възможността те да бъдат използвани и от тютюнопроизводителите. ИА ГИТ напомня, че на 31 октомври изтича срокът на действието им. След тази дата няма да могат да бъдат заявявани образци на двата нововъведени договора.


Розопроизводителите, които бяха основни инициатори за въвеждането на договорите за повече от един ден, са заявили почти половината от образците за повече от 50% от човекодните. Тютюнопроизводителите са заявили по по-малко от 250 договора за повече от един ден за около 1700 човекодни.


Селското стопанство, което е идентифицирано като рисков сектор по отношение както на използването на недеклариран труда, така по осигуряването на здраве и безопасност при работа, остана приоритет на контролната дейност на инспекцията и в условията на разпространението на КОВИД-19. В сектора са извършени 2965 от общо 27 310 проверки или повече от 10% от всички. Констатирани са 8315 нарушения, от които 5300 са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа и 3000 – по изпълнение на трудовите правоотношения.


Случаите на работа без трудов договор през деветте месеца на 2020 г. са 130. Средно на около 23 проверки е установяван по един случай. „Данните показват изсветляване на сектора, тъй като за същия период на 2019 г. лице без договор е установявано средно на 19 проверки.“, отбелязват от социалното министерство.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?