Следвайте ни

Добрата новина! Вдигат de minimis от 30 на 50 000 лева

Таванът за един земеделски стопанин може да се увеличи с 66%

viber icon

За земеделските производители, които получават т.нар. минимална помощ или помощ de minimis, има добра новина. Таванът на подпомагането скача съществено, като стига до 50 хиляди лева на стопанство за тригодишен период. Решение за това е взето преди дни от Европейската комисия. То влиза в сила на 14 март и може да се прилага със задна дата. 

Максималният размер на помощта, която ще бъде предоставена на едно земеделско стопанство в рамките на 3 години, ще се увеличи от 15 000 евро на 20 000 евро. За да се избегне евентуално нарушаване на конкуренцията, всяка държава от ЕС разполага с максимална сума на национално ниво, която не може да надхвърля.

Националният таван се определя в размер на 1,25 % от годишната селскостопанска продукция на съответната държава през същия тригодишен период (в сравнение с 1% съгласно сегашните правила). Това представлява увеличение на националния таван с 25%.

Ако за даден селскостопански сектор съответната държава не изразходва повече от 50% от общия си пакет за национална помощ, тя може допълнително да увеличи размера на минималната помощ за едно стопанство до 25 000 евро, а националният таван - до 1,5% от годишната продукция. Това представлява увеличение на тавана за един земеделски стопанин с 66% и увеличение с 50% на националния таван.

От държавите, които изберат този най-висок таван, съгласно новите правила ще се изисква да създадат задължителни централни регистри на национално равнище. По този начин
предоставените помощи ще могат да се проследяват с цел да се опрости и подобри отпускането и мониторингът на т. нар. минимална помощ.  Няколко държави членки, между които и България, вече поддържат такива регистри. Това ще даде възможност незабавно да се приложат по-високите тавани. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?