Следвайте ни

Добрата новина: 1,7 млрд. лв. тръгват към фермерите

На 16 октомври стартира изплащането по кризисната мярка COVID-1

viber icon

1,7 млрд. лв. ще бъдат приведени на родните фермери до края на 2020 г. Добрата новина съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. На 16 октомври 32 500 стопани ще получат плащането по кризисната мярка COVID-1. На 19 октомври се продължава с първия транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството (ПНДЖ 1), а на 26 октомври ​- по Схемата за преходна национална помощ за овце​ майки и кози майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3). Танева уточни, че 2021 г. ще бъде преходен период и всички плащания ще са по познатата рамка.

По индикативния  график за директните плащания за Кампания 2020 през ноември се предвижда плащане на отстъпката от газьола, през декември са базовите ставки за плащане на площ и годината завършва с пари за необлагодетелстваните райони преди Коледа. 

Най-чаканото плащане - това по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), ще е по-рано от обикновено и ще се случи в периода 10-15 декември 2020 г.

Отделно от тези средства други 4,7 млн. лева са предвидени по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2020 г.

На подпомагане подлежат земеделските стопани, които притежават констативни протоколи за 100% унищожени площи със земеделски култури вследствие на суша, измръзване, слана, градушка и други климатични събития. Близо 600 са издадените констативни протокола за установяване на напълно пропаднали площи, като засегнати са над 14 хил. ха (140 хил. дка).

С държавната помощ ще се компенсират до 80% от производителните разходи за отглеждане на фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етеричномаслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и зърнено-бобови култури е до 20%. Стопаните, чиито площи са напълно пропаднали, но не са били застраховани, ще получат 50% от допустимия размер на подпомагане за съответната култура.

Предстои Министерство на земеделието, храните и горите съвместно с Държавен фонд „Земеделие“ да изготвят указания за предоставяне на помощта.

Паралелно стартира и приемът по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ - сектор „Малки проекти“ от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Бюджетът по процедурата е 500 хил. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е  3 хил. лв., а максималният - 48 895 лв.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?