Следвайте ни

До 55-60 ст. паднаха изкупните цени на млякото

Животновъдите са притеснени, че от новия прогрмен период остават без националните доплащания

viber icon

Периодът е изключително труден  за животновъдите, стопанствата  са заплашени от феалити. Всеки ден се продават животни,   сигнализираха от животновъдните асоциации в Южна България, които преди дни поискаха оставката на земеделския минисътр Румен Порожанов, ако не получат по 100 лв. на крава от програма de minimis. Той подаде оставка, но по други причини, а надеждите  на животновъдите сега са насочени към новия министър Десислава Танева.

Фуражите са скъпи, всичко поскъпва, пада само изкупната цена на млякото. В момента кравето се изкупува за 55- 60 ст. за литър, биволското падна от 1.40 на 1.20 лв. за л, покачва се само тази на овчето, която вече е 1. 40 лв. за л., съобщиха от браншовите организации.

Очакванете 15-20 лв. за глава по de minims са крайно недостатъчни, казаха още стопаните.  Те са притеснени и от това, че през новия програмен период се очаква спиране на националните доплащания, на които разчитат. Яснота по този въпрос обаче няма.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?