Следвайте ни

До 2027 г. изравняват субсидиите на нашите и европейските фермери

viber icon

До 2027 г. трябва да се изравнят директните плащания на българските земеделски производители с тези на европейските фермери. Така отговори на въпрос на „Марица“ по време на онлайн брифинг за новата Обща селскостопанска политика /2021-2027 г./ българският евродепутат Атидже Алиева – Али. Брифингът се организира от Бюрото на Европейския парламент в България. 

Тази седмица на предстоящата пленарна сесия в Европарламента ще се гласува бъдещето на селскостопанската политика на ЕС. Дебатите са насрочени за утре сутрин, а гласувания ще има през цялата седмица.

Алиева е на мнение, че трети програмен период родните фермери страдат от тази несправедливост по отношение размера на директните плащания. Според нея до изравняването на субсидиите вариантът да се компенсират по-ниските нива е да се прехвърлят средства от Втори към Първи стълб, но в рамките на същия бюджет. 

Важен момент в контекста на приетата Зелена сделка, Брекзит и Ковид, е все още недоговорената многогодишна финансова рамка, което забави преговорите за бъдещата ОСП. Потвърди, че преходният период към нея ще е в рамките на две години. 

По отношение на горещата тема – за таваните на директните плащания, заради които кръстосаха шпаги браншовиците в България, тя коментира, че е дадена възможност всяка държава членка да взема решение. 

Във връзка с плана за възстановяване от COVID кризата евродепутат Алиева – Али посочи, че за селско стопанство са гласувани 7,5 млрд. евро. Важно е обаче на национално ниво да се степенуват приоритетните сектори за подпомагане. 

Тя подчерта, че новата ОСП ще е насочена към малките земеделски производители и младите фермери. Ще се стимулират също биопроизводството и късите вериги на доставка, доказали своето предимство в условията на коронавирус.

 

Очаквайте подробности за новата ОСП в интервю с евродепутат Атидже Алиева – Али

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?