Следвайте ни

До 1 септември се отчитат опаковките от препарати за растителна защита

Да се следят химикалите с отнети или прекратени разрешения, нарушителите ги грозят санкции

viber icon

До първи септември е удължен срокът за предоставяне на годишните отчети за отпадъци от препарати за растителна защита за 2020 година. Процедурата се изпълнява чрез Националната информационна система за отпадъци (НИСО) на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), съобщават от Национална селска мрежа.

Причинителите на отпадъци са задължени да подават чрез НИСО данни за количеството, свойствата, произхода на отпадъците и други данни в съответствие с изискванията на съответните наредби. Това е задължение на всички юридически и физически лица, осъществяващи дейности с отпадъците или от чиято дейност се генерират отпадъци. Тук влизат и земеделските производители, които ползват торове и препарати за растителна защита. Те също трябва да предават опаковките от химическите вещества, които са ползвали. Изискването е от тази година, а фирмите, които събират отпадъците, да посочват в системата от кой земеделски производител какво количество празни опаковки са събрали.

Годишните отчети за отпадъци се предоставят в ИАОС, гласи Законът за управление на отпадъците (ЗУО). Това е институцията за събиране на информация за дейностите по отпадъците, както и за реда за водене на публични регистри.

Асоциацията по Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ) създаде първата в страната Система за събиране на опаковки от пестициди (ССОП). Услугата по събирането на празните опаковки от препарати за растителна защита /ПРЗ/ е напълно безплатна за земеделските производители. Единственото условие е да се прилага добрата земеделска практика за трикратно изплакване на опаковките от ПРЗ по време на приготвяне на разтвора за пръскане.

От отдел "Растителна защита" към ОДБХ Пловдив напомнят, че във връзка с големия брой продукти за растителна защита, получили заповеди за отмяна и прекратяване на действащото разрешително през 2021 г., трябва да се следи редовно в сайта на БАБХ  Регистри - Растителна защита - Списък на ПРЗ с отнети или прекратени разрешения.

Обръща се внимание да се спазват изискванията на Закона за защита на растенията /ЗЗР/, а предлаганите и употребявани ПРЗ да се прилагат само в разрешените гратисни периоди. При проверките на търговските обекти и заверките на дневниците за проведените химични мероприятия през 2021 г. инспекторите от ОДБХ ще следят стриктно за спазването на закона, като при установени нарушения ще налагат глоби и санкции, съгласно действащото законодателство.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?