Следвайте ни

Дъмпинг с агнешко от Македония

Вносната мръвка е с 3-4 лв. по-евтина от нашенската

С македонски агнета е залята търговската мрежа. Те били предназначени за продажба в Гърция, но тъй като не отговаряли на техните стандарти, няколко партиди били върнати. Вместо да се транспортират обратно в западната ни съседка, търговци предпочели да ги пласират по-евтино у нас. За това алармира Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Македонското агнешко ще улесни стотици българи, които преди Великден и Гергьовден отскачат на пазарлък в западната ни съседка. Шопинг модата за месо зад граница не е от вчера, тъй като цените там са по-ниски. Заклано и одрано агне в Македония излиза под 10 лв. килото, а у нас то е от 2 до 4 лв. по-скъпо. Почти идентични са цените и на румънските агнета, за които доста жители от Варна, Добрич, Шабла и Каварна бият път до Мангалия. В румънския курортен град, който е на ​трийсетина километра от граничното с. Кардам, редовно се организират големи фермерски пазари.

Тази година се очаква отново да има внос и на замразено ​агнешко от Австралия и Нова Зеландия. Традиционно, то също е по-евтино с 3-4 лв. от българското. От Българска агенция по безопасност на храните предупреждават да се гледа цветният печат на агнешкото месо, което се предлага в родните магазини. От тази година, с цел по-добра информираност на потребителите ​относно страната на произход , контролният орган поставя здравна маркировка на трупното месо в различни цветове. Месото с произход България има печат в син цвят. Вносното, дори и да е заклано в наша кланица, е в червен цвят.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?