Следвайте ни

Биопроизводител: Снегът удари земеделците по-лошо от коронавирус

Няма как застраховката да покрие щетите, тъй като не обхваща периода, в който са настъпили измръзванията

viber icon

На фона на тежката година, която се очертава заради епидемията с коронавируса, изключително слаба реколта очакват производители на плодове в Хасковския регион заради снега по никое време. Тотална ще е щетата за земеделския производител Димитър Семерджиев. Той има биостопанство със сливи и нектарини и бе сред наградените земеделски производители в конкурса на "Марица" - "Фермер на Тракия" за 2019 г. Няма как застраховката да покрие щетите, тъй като не обхваща периода, в който са настъпили измръзванията. Не се надявам и на мярката de minimis, тъй като поне досега не е прилагана в сектора плодове и зеленчуци, казва той.

Стопанинът има и оранжерийно производство на зеленчуци, но и при него, както при колегите му, картината не е добра. Тъй като оранжериите не се отопляват, се очаква  продукцията да излезе със закъснение. В това време на пазара родното производство ще бъде изпреварено от вносното, а ние ще продаваме на по-ниски цени, смята той.

Като цяло се очаква скок в цените на зеленчуците и плодовете с 4-5 на сто заради затруднения внос в извънредното положение и ситуацията по света, а това може да даде шанс на някои родни производители. Всеки от  тях чертае някакви сценарии, без да е сигурен ще се реализират ли.

Българското не е  достатъчно да задоволи пазара, недостигът ще вдигне цените. Без суровина могат да останат и преработвателите, на които също ще им се наложи да разчитат на български производители.

Смятам, че заради стагнацията, която ще последва след края на извънредното положение, ще се купува най-необходимото като картофи, варива, лук и др., а няма да има търсене на например малини, боровинки и други, които ще се превърнат в глезотия, казва още Димитър Семерджиев.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?