49

Димитър Бундалов: Пчеларството е труден занаят, но гледам напред

Поредното, 21-во издание на конкурса "Фермер на Тракия", организиран от в. "Марица" и "Хермес медиа", приключи успешно. Верни на традицията, и тази година представихме и наградихме 10 успешни земеделски производители, които стигнаха до финала, от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян. В няколко поредни броя ще ви запознаем с тях.

Днес представяме Димитър Бундалов. За него, както и за останалите фермери разказваме в изложба, посветена на конкурса. Тя е експонирана в началото на Цар-Симеоновата градина, до Военния клуб. Пловдивчани и гостите на града могат да я разгледат до 31 март 2024 г.

Конкурсът "Фермер на Тракия" се реализира в партньорство с Областна дирекция "Земеделие"-Пловдив и с подкрепата на: Либхер Хаусгерете Марица, "Порше Пловдив", „Евро Ферт“ АД, "Мегатрон" ЕАД, "БАСФ България", "Кауфланд България", "Агрия" АД, Аграрен университет-Пловдив, "Филип Морис България", МЕТРО Кеш енд Кери България, "Агрион", "Буену" и SKF и Община Пловдив.

Димитър Бундалов е сред щастливците, които са превърнали хобито си в успешен бизнес. Младият фермер от Раковски е завършил информационни технологии, но призванието му е пчеларството, при това, без да наследява по семейна линия занаята. Първите си два кошера купува като на шега през 2016 г. и започва сам да се образова, а днес се грижи за 200 жужащи семейства, разположени на два пчелина - близо до Раковски и в Средногорието. Произвежда няколко вида мед - от акация, лавандула, рапица, слънчоглед и детелина, както и различни букети от тях. Закупил е нова модерна центрофуга за мед с цифрово програмно устройство за тариране на продуктите. 

Младият фермер поддържа богат асортимент от различни пчелни продукти: ​​​меден шоколад - комбинация от мед, шоколад, какао, бели лешници и тахан, крем мед - комбинация от 3 вида мед - полски букет, лавандулов мед и пролетен букет. Прави също меден сироп - комбинация от черен бъз и мед, както и прополис, прополисова тинктура, пчелен клей и пчелен прашец. Сам си произвежда и отводките за поддържане на стопанството. 

Неговите умения не се ограничават само с отглеждането на пчели - той си майстори сам и кошерите. Доволен е, че в бизнеса успява да се справи без кредити, а част от печалбата си реинвестира в пчелините, както и за подновяване на инвентара. През по-голямата част от годината успява да се справи сам с пчелите, а помощ от семейството и приятелите си получава по време на кампаниите, когато започне да вади мед.

За реализацията на продуктите има своя тактика - заради ниските изкупни цени на меда предпочита и търси директната комуникация с краен потребител. Признава, че пчеларството не е лесен занаят, но е оптимист и готов да приема нови предизвикателства.

Според Димитър Бундалов синдромът на празния кошер, с който той не се е сблъсквал, се дължи основно на човешкия фактор и проблем на пчеларя.

Той има амбиция да направи трети пчелин, който ще е в землището на село Чехларе - с чист въздух, живописна природа и прекрасни условия за биологично производство. 


Младият пчелар отчита успешен старт на 2024 г. Освен награда от конкурса на в. "Марица" "Фермер на Тракия", той печели и приз за най-проспериращ млад пчелар за 2023 г. на международното изложение по пчеларство в Плевен. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?