44

Димитър Михайлов: Мерак, борбен дух и опит е формулата на успешния фермер

19-ото издание на конкурса “Фермер на Тракия”, организиран от вестник “Марица” и “Хермес медиа”, приключи при огромен интерес и с изключителен успех. В няколко поредни броя ще разкажем за отличените земеделски производители от областите Пловдив, Хасково и Пазарджик. Историите на всички 10 фермери могат да се видят до 22 април и на фотоизложба до Военния клуб. Инициативата се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Община “Марица”, Аграрен университет-Пловдив, “Агрия”, “Филип Морис България”, “Неохим”, „Евро Ферт“, МЕТРО, „Агрион“, “Агродрип”, “Елит 95”, “Матадор”, Ранчо.бг и “АМВ Агро”.

 

Казват, че за да си успешен фермер, трябва мерак. Но не само… Нужни са и борбен дух, и много опит. Димитър Михайлов от с. Конуш е потомствен животновъд трето поколение. А най-хубавото е, че има кой да го наследи. Дъщеря му сега завършва зооинженерство и се включва активно в семейната ферма. В момента там има 140 овце, 70 агнета и 5 коча, предимно от автохтонната порода "Вакла Маришка овца". Към тази порода се насочих преди двайсетина години, разказва Димитър Михайлов. За тези две десетилетия с комбинираната за мляко и месо порода обаче направил рязък завой. Първо наблягал повече на млякото. „Имаше пазар, имаше и добри цени“, аргументира се фермерът. Сега обаче акцентът е месото. Има постоянно търсене на овце и агнета, особено по Великден, Гергьовден и Рамазан байрам.

За износ обаче засега не мисли. Според него достатъчен пазар и в България има. „Стига да е добре гледана, стоката у нас сама се продава - твърди Михайлов и уточнява, че няма капацитет за експорт. - Освен всичко друго, за такава дейност се иска работна ръка, а това е един от основните проблеми в животновъдството. Няма хора, на които да разчиташ. Както аз си гледам добре животните, няма кой друг да ги гледа“, казва стопанинът. А неговите са от хубави, по-хубави. "От 24 часа в денонощието 25 отделям на фермата", шегува се животновъдът.

За разлика от много други стопани, които гледат съвсем комерсиално на занаята си, в село Конуш правилата за отглеждане на овцете са съвсем други. Нашите агнета сучат по 2-3 месеца от майките си, не ги храним с изкуствено мляко, разказва Димитър. Преди няколко години инвестирал в стационарен фуражен миксер - ценно и много полезно съоръжение за направата на "попара" за овцете. Но действа с малки стъпки, понеже гледа да бяга от банки и кредити. Каквото излезе като печалба от фермата, се връща обратно в нея, пояснява потомственият фермер. Техниката и оборудването му съвсем не са последен модел, голяма част са руски, но му вършат добра работа.

Фермата получава субсидии за глава животно и по Схемата за преходна национална помощ за овце майки и кози майки, обвързана с производството.

В стопанството се извършва прецизна селекция, а мъжките и женските за разплод се продават със сертификат. Самият Димитър Михайлов е председател на УС на Сдружението за отглеждане и развъждане на маришките овце. Празниците за него идват, когато с най-добрите си животни се явява на конкурси и получава призове и грамоти.

Освен животните към стопанството има 200 декара земя, засети с люцерна, фуражни и житни култури. Ползва общински пасища със сключени дългосрочни договори.

Голяма е болката му, че в склада си има много вълна, събрана от стригането на овцете. Няма пазар за нея, ще трябва да я запаля, мрачен е стопанинът. От разговори с колеги знае, че преработвателните фабрики ползват вносна суровина, защото, колкото и да чудно, им излиза по-евтино.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?