Следвайте ни

Десислава Кабурова от с. Мало Конаре: Купувайте само български зеленчуци

viber icon

Епидемията с коронавируса и наложеното заради нея извънредно положение се отразява пагубно на родния агросектор. Както "Марица" писа, най-засегнатите подотрасли са зеленчукопроизводството и овощарството. Отчасти пощадени са зърнопроизводителите и животновъдите. Как работят в условия на COVID, разказват фермери от различни сектори. 

Десислава Кабурова, зеленчукопроизводител от с. Мало Конаре, се обърна с апел към обществото:

"Уважаеми потребители, обръщам се към Вас в качеството ми на агроном „Растителна защита“ и като производител на оранжерийна продукция. Собственик съм на модернизиран оранжериен комплекс и произвеждам български краставици. Извънредната ситуация в Европа във връзка с опасността от разпространение на Covid-19 и в частност въведените мерки в страната поставиха сектор „Оранжерийно производство“ в много неизгодно и тревожно положение.

Съдбата на стотици оранжерийни производители е поставена на карта,

което буди сериозно безпокойство за настоящата реколта и нейната реализация на вътрешния ни пазар. Като местен производител аз се стремя да насърча всеки един от Вас да купува родната продукция, да се довери на нашия опит, качество и доказан сертифициран произход. Живеем в условията на пазарна икономика, която дава право на всеки един от нас сам да избира това, което да пазарува. За мен като производител обаче е важно българската стока да намери своето водещо място на вътрешния пазар и на нашата трапеза.

Уважаеми потребители, призивът ми е да се дистанцираме от вносната продукция, и да се обърнем към тази, която ние всъщност имаме и произвеждаме с години в българското село. Да сложим родното производство на първо място. Изборът е наш. Нека кажем „НЕ!“ на евтината стока с недоказан произход и неясно качество! Уважаеми потребители, не купувайте евтина вносна стока, тя винаги крие рискове.

Евтиното днес ще ни струва скъпо утре!

Нашата продукция е с доказан произход, съпътстващи документи и прецизни анализи за вредни остатъци от пестициди. Вносната, по мое мнение, е със съмнителен и недоказан произход за качество. За пример ще посоча Директивата, която забранява в България използването на препарати за растителна защита, внесени от Турция. Свидетели сме обаче как в страната ни се внасят свежи зеленчуци именно от югоизточната ни съседка. Така българският потребител консумира продукция с неясен произход и неясно третиране.  

Българинът като потребител трябва да бъде критичен и взискателен към това, което консумира на трапезата си, особено заедно със своите деца. Когато плащаме за продукт, ние трябва да сме сигурни в неговото качество - независимо дали купуваме от малкия квартален магазин, градския пазар или голямата търговска верига. Уважаеми потребители, настоявайте за правото си на информираност относно това, което купувате. Искайте на Вашето внимание да бъде представен

сертификат или документ, удостоверяващ качеството и произхода на стоката.

Това е ангажимент както на дребния земеделски производител, така и на големия хипермаркет. Доверете се на опита на българските агрономи, които развиват традициите в българското земеделие и модернизират производството спрямо европейските изисквания с всяка изминала година. Като производител аз вярвам в българските държавни институции, които правят всичко по силите си да гарантират доброто качеството на продукцията на нашия пазар. Адмирирам усилията, които полагат МЗХГ, Държавен фонд „Земеделие“, БАБХ и НАП за контрол върху дейността на тържищата, борсите за свежи плодове и зеленчуци и градските пазари. Уважаеми потребители, дайте шанс на родната продукция да влезе във Вашия дом!".

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ивайла тодорова

08.04.2020 | 15:58

И аз съм за родното производство,имаме много вкусни и хубави зеленчуци и плодове,купуваите българското,ако има наситеност на пазара с българска стока цените ще паднат и ще бъдат поносими.

Отговори
1 0

Баба Сийка 300 кг леш

08.04.2020 | 01:40

Къде да ги намерим госпожо, като пазара е с турска стока препълнен или някаква друга...!

Отговори
3 0

Bravo

07.04.2020 | 21:14

Bravo

Отговори
6 1

Гост

07.04.2020 | 20:42

Само така! Пълна подкрепа за българския производител!

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?