49

Декември идва с много дъжд, зимните житни култури заспиват

През следващия седемдневен период се очаква съществена промяна в агрометеорологичните условия. През повечето дни от седмицата те ще се определят от средноденонощни температури под климатичните норми и под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Прогнозираното застудяване в края на ноември ще доведе до затихване, а във високите полета, където се очакват валежи от сняг - и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. 

Тази седмица в Пловдив ще е облачно, дъждовно, с максимални дневни температури между 8 и 10 градуса. Според прогнозите месец декември ще посрещнем с дъжд и 9 градуса. Единствено в петък - 2 декември, слънцето ще се усмихне, а живакът ще се покачи до 12 градуса. Минималните температури сутрин ще са в интервала 3-5 градуса, възможни са и слани. 

Вследствие продължителното есенно засушаване голяма част от посевите се намират в начален стадий от развитието си. Според агрометеоролозите от НИМХ в края на ноември при пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите поникване, 1-2-3-и лист и начало на фаза братене само при малка част от посевите на отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене).

Очакваните валежи през периода ще повишават нивото на почвените влагозапаси в 50 см слой. Падналите валежи в края на второто и началото на третото десетдневие на ноември, надвишили на много места в страната 30-40 л/кв. м (Н. село - 82 л/кв. м, Видин - 76 л/кв. м, Лом - 51 л/кв. м, Плевен - 51 л/кв. м, Свищов - 57 л/кв. м, Шумен - 40 л/кв. м, Силистра - 40 л/кв. м,  Драгоман - 67 л/кв. м, Сандански - 58 л/кв. м), подобриха почвените влагозапаси и в по-голямата част от полските райони беше преодолян дефицитът на влага при зимните житни култури.

И през следващия 7-дневен период повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава провеждането на сезонните почвообработки. По-подходящи условия за засаждане на овошки ще има в края на седмицата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?