2374

Дават 3 млн. лв. помощи за пропаднали площи

Заявленията се подават до 20 май, плащат през юни

От днес стартира прием на заявления по дълго чаканата мярка „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“, настъпили през 2021 г. Документи се подават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ до 20 май 2022 г. Средствата ще бъдат изплатени до 10 юни. Утвърденият финансов ресурс по схемата е 3 млн. лв.  

На подпомагане подлежат стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи през 2021 г. със земеделски култури в резултат на неблагоприятните климатични условия на територията на страната. Финансовата подкрепа се предоставя на производители, претърпели щети в резултат от измръзване, слана, буря, проливен дъжд, непрекъснат дъжд с ураганен вятър, наводнение, градушка, суша и засушаване.

С държавната помощ ще се компенсират до 80% от производствените разходи за отглеждане на фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етеричномаслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и маслодайни култури е до 30%.  В случаите, в които пострадалите от природни бедствия стопани нямат сключени застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане. Това условие не се прилага при пропаднали площи в резултат на суша и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения и помощта се изплаща без редукция.

На подпомагане не подлежат площи със земеделски култури, които не са встъпили в плододаване. От  Държавен фонд „Земеделие“ напомнят, че земеделските стопани с издадени констативни протоколи за 100% щети на площи с култури вследствие на падналата на 28.08.2021 г. градушка в област Пловдив и които са получили подпомагане по схемата за държавна помощ през 2021 г. за същите площи, култури и климатично събитие, не подлежат на подпомагане от настоящата държавна помощ за пропаднали площи. Съгласно изискванията не се допуска друго двойно финансиране за една и съща вреда.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?