49

Държавата покрива 70% от разходите, ако гроздето не отиде в бъчвите

Лозарите ще бъдат финансирани, ако оберат реколтата си на зелено. Заявления се приемат 10 дни - от днес до 27 май.  Подпомагането е по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019-2023 г. Определеният бюджет за финансовата 2022 г. е в размер на 950 000 лв. Кризисната мярка, която се прилага за трета поредна година, има за цел да стабилизира равновесието между търсенето и предлагането в сектор „Вино“.

По мярката се финансира пълното ръчно отстраняване на гроздовете преди тяхното узряване. От нея могат да се възползват физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър като гроздопроизводители. Техните стопанства трябва да са регистрирани по реда на Закона за виното и спиртните напитки. Кандидатите следва да имат и удостоверения за право на участие по мярката, издадени от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).  

Максималният размер на финансовата помощ е до 70% от сумата на преките разходи по отстраняване на гроздовете. Важно е да се знае, че бенефициери, които искат подпомагане по мярка „Застраховане на зелено“, нямат право на финансова помощ по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ за една и съща финансова година. Те нямат право на финансиране и ако са получили подпомагане по схемата „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от НППЛВС за площи, които попадат в период на мониторинг. И през тази финансова година подпомагането на едни и същи площи през две последователни години е допустимо.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?