Следвайте ни

Данита Зарчинова: Трябва да има депозитна система за връщане на отпадъци

viber icon

Наскоро разказахте за първото издание на конкурса „Проект еко“, създаден от 20-годишния Ивайло Цочев. Конкурсът е насочен към младите хора, които имат реални решения за проблеми, свързани с околната среда на България. Припомняме, че всеки, който иска да кандидатства, може да го направи до 31 юли на сайта на „Нулев отпадък“.

Трите теми за дебютното издание са: "Запазване на чистотата на въздуха след COVID-19"; "Създаване на система за пренасочване на отпадъците"; Кампания „Да запазим българските плажове чисти”.

Повече за конкурса и очакванията от него в дългосрочен план ни разказва Данита Зарчинова от организацията „За Земята“. Освен смел активист за опазване на природата тя е и част от журито, което ще оценява проектите.

- Защо НПО "За Земята" се включи като партньор в конкурса?

- Екологично сдружение "За Земята" от години се занимава с проблема с пластмасовото замърсяване, както и с алтернативите, които предлага стратегията "Нулеви отпадъци". Решението е изцяло в ръцете на хората и затова е важно всеки от нас да направи нещо. Чрез този конкурс се надяваме повече хора да се вдъхновят и да се активизират.

- Какво ще търсите в кандидатстващите проекти? Как ще изберете победителя си?

- Важно е идеята да е интересна, иновативна, но в същото време реалистична. Сигурни сме, че ще има страхотни предложения.

- Какви са належащите мерки според "За Земята", които трябва да се приемат в България с цел подобряване на околната ни среда?

- Мерките са много. Държавата трябва да бъде амбициозна и отговорна при въвеждането на новата директива за пластмасовите изделия за еднократна употреба. Едновременно с това е важно да се подкрепят повече граждански инициативи в тази насока и хората да се мотивират. Пример е такса смет, която преди няколко години трябваше да стане на база количество - колкото по-малко изхвърляш, толкова по-малко плащаш. Много искаме да се гледа и в по-дългосрочен план. Да не се действа, след като вече има проблем, както е сега, а да се мисли в перспектива.

- Вие организирате високопланински почиствания. Планините в страната ли страдат повече, или водните площи, що се отнася до замърсяване?

- Всичко е свързано. Водата тръгва от планината, там са националните паркове - най-високо защитените територии след резерватите, затова е много важно да пазим чисти тези места - както да не си изхвърляме мокрите кърпички в храстите, така и хижарите да не горят пластмаса в печките. Колкото до водните площи - постоянно се виждат огромно количество хвърлени пластмасови бутилки във и край реките, язовирите и т.н. Ако имаше депозитна система да се връщат срещу вид заплащане като в много други страни, този проблем нямаше да съществува. 

- Как си представяте една чиста планета, без отпадъци? Такава амбиция химера ли е?

- Звучи някак нереалистично наистина, защото, колкото и да се стараем, употребяваме стоки, за да живеем, но по-важно е какъв път изминаваме, тоест колко ще успеем да намалим отпадъците си. Дори да не стигнем нулата, всяка крачка е полезна. Сигурна съм, че е възможно планетата да е много по-чиста, ако всеки от нас е активен. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?