44

Дъждовете продължават, проверете за гъбни болести

Падналите значителни валежи през изтеклия седемдневен период рязко увеличиха почвените влагозапаси в 50 cм и 100 cм слой. На отделни места в северозападните, централните и южните райони (Н. село - 55 л/кв м, Видин - 79 л/кв. м, Плевен - 53 л/кв. м, Кърджали - 66 л/кв. м, Сливен - 55 л/кв. м) са измерени количества, близки до месечните норми за май, които преовлажниха площите със земеделски култури.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Отново се прогнозират валежи със стопанско значение и високи нива на влагозапасите в 100 cм почвен слой - над 85% от ППВ (пределна полска влагоемност).

Според прогнозите в Пловдив ще е дъждовно в сряда и през уикенда. Максималните температури ще стигнат 23 градуса, а минималните ще са между 8 и 10 градуса.

Развитието на земеделските култури ще се осъществява с умерени темпове, при средноденонощни температури, близки до климатичните норми за първата половина на май. През периода при пшеницата в полските райони ще протича цъфтеж, оплождане и формиране на зърното. При слънчогледа и царевицата ще се наблюдава листообразуване, сочат в седмичната си справка агрометеоролозите от НИМХ.

Очакваните валежи през периода ще създават условия за повишаване на инфекциозния фон от гъбни патогени: кафяво гниене по плодовете на ранните сортове череши, сиво гниене по ягодите, струпясване и брашнеста мана по семковите овощни видове, ръжди (кафява, жълта) и септориоза по пшеницата и др. При лозата ще се наблюдава отделяне на реса -  критична фаза за заразяване с мана и оидиум.

През периода посевите със зимните житни култури трябва да се обследват за вредители: житна дървеница, житна пиявица и при численост над прага на икономическа вредност е необходимо при първа възможност да се извърши третиране. При лозата трябва да се следи за появата на гъсеници от първото поколение на шарения гроздов молец и за повреди от акари (жълт лозов акар).

През следващите няколко дни не се изключва вероятността за локални градушки. Засегнатите от град култури при първа възможност трябва да се третират с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и намаляване на риска от вторични зарази с патогени.

След неустойчивото време до средата на месеца, през втората половина на май се очаква промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозира се повишение на средноденонощните температури и ускоряване на вегетационните процеси при есенните посеви и засетите пролетни култури. През този период при слънчогледа и царевицата ще протича листообразуване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?