Следвайте ни

Дъждове забавят сезонната работа на полето

Критични за овошките температури не се очакват в Южна България

viber icon

През третото десетдневие на март агрометеорологичните условия отново ще се определят от променливо време с чести валежи. Следващият седемдневен период  за Пловдив и областта ще се характеризира с облачно време, превалявания и отрицателни нощни температури. Дневните стойности ще варират от 5-6 градуса до средата на седмицата, до 12-13 през уикенда, когато и слънцето ще грее щедро. 

Падналите количества през предходния период, на места между 40-60 l/m2, в отделни райони на Северна България - Враца, Лом, Оряхово, Кнежа, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе и Силистра, ограничаваха възможностите за извършване на сезонните агротехнически дейности.

Като цяло за страната през следващите седем дни се прогнозират температури, по-ниски от нормата за периода, съобщават от секция "Агрометеорология" към НИМХ. Средните им денонощни стойности ще останат под биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. При пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово фаза братене.

На отделни места, в най-южните части от страната, при есенните посеви ще се наблюдава преход от братене към фаза вретенене. При овощните видове ще протича набъбване и разпукване на пъпките и цъфтеж. В началото и в края на периода в Северна България  и високите полета от северозападната част на страната се прогнозират критични минимални температури на въздуха и възможни повреди по рано цъфтящите костилкови видове, встъпили във фаза цъфтеж.

Валежите през седмицата ще увеличават почвените влагозапаси в едно- и двуметровия слой на почвата. Високата влажност в коренообитаемия почвен слой при есенните посеви ще създава риск за повреди от преовлажняване и затормозяване растежа на културите. Условията ще възпрепятстват извършването на агротехническите мероприятия за сезона - предсеитбени почвообработки и сеитбата на слънчоглед и предцъфтежни третирания при трайните насаждения.

Към края на третата десетдневка на март  развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-ускорени темпове при наднормени топлинни условия. При пшеницата и ечемика в цялата страна ще протича масово фаза братене и преход към фаза вретенене. При рапицата, зимувала във фаза розетка, ще протича масово формиране на разклонения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?