Следвайте ни

Дъждове бавят жътвата

Има опасност от полягане на посевите и загуба на зърно

viber icon

В края на юни и началото на юли агрометеорологичните условия се определяха от екстремно високи температури, които повлияха негативно върху развитието на земеделските култури. През следващия седемдневен период отново се прогнозират жеги, като за района на Пловдив и областта живакът ще достига 33 градуса. Краткотраен дъжд ще превали във вторник, но от него разхлаждане не се очаква.

И през следващия период прогнозираните валежи в страната ще ограничават възможностите за прибиране на зърнената реколта.

Не е изключена вероятността от градушки и допълнителни щети 

по селскостопанските култури - полягане на житните посеви и разпиляване на зърното. 

Вегетационните процеси при пролетните и зеленчуковите култури ще протичат при средноденонощни температури, близки до климатичните норми. Падналите валежи през юни на много места в полските райони на страната осигуриха добри почвени влагозапаси за развитието на царевицата и слънчогледа. През периода при царевицата ще се наблюдават фазите листообразуване, а при по-ранните хибриди, засети в агротехнически срок - и изметляване. При слънчогледа ще протича образуване на съцветия и цъфтеж. При лозата ще се наблюдава наедряване на зърната, пресмятат фазите на развитие на културите от НИМХ.

 През второто и третото десетдневие на юли агрометеорологичните условия ще се определят от топло,

а в края на месеца - от сухо и горещо време.

Прогнозираните наднормени топлинни условия през втората половина на месеца ще доведат до скъсяване на междуфазните периоди в развитието на пролетните култури.

През юли сериозна опасност за овощните култури представлява второто поколение плодови червеи, а за лозата - гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец. Подходящи условия за извършване на растителнозащитните пръскания ще има в дните без превалявания. Те трябва да се извършват в по-хладните часове на деня, при температури, не по-високи от 25 градуса.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?