Следвайте ни

Лесно е: Как да си отгледаме кафе у дома

На третата година ще берем плодове

viber icon

Да пием ароматно кафе от зърна, отглеждани на перваза на прозореца? Това е съвсем реално. Ако направите всичко правилно, от възрастно кафеено дърво при благоприятни условия можете да получите до 300-400 г плодове годишно. Тонизиращото растение започва да дава плодове през третата година.

Можете да отглеждате кафе у дома както от семе, така и от резници от подходящ сорт. Резниците ще растат по-бързо в апартамента и ще дадат реколта, докато размножаването на семена от това растение не е лесно.

Кафееното семе за покълване трябва да е зелено и прясно. Няколко дни след извличане от плодовете, то практически губи кълняемост. Необходимо е да вземете семената от узрели плодове (може да има 1-3), обелете пулпата и изплакнете в разтвор от калиев перманганат. Тогава е необходимо да се наруши целостта на твърдата обвивка на зърното, в противен случай тя няма да расте. След това накиснете семената за няколко дни в разтвор на биостимулатор и засадете плоската страна надолу много плитко в саксия с плодородна рохкава почва. 

Навлажнете почвата в саксията с пулверизатор, покрийте със земеделски "памперс" и поставете на най-топлото и светло място, но без пряка слънчева светлина и течение. Периодично навлажнявайте, за да не изсъхне почвата, а когато кълновете се покажат след около 2 месеца, отстранете покривката. 

Отглеждането на кафе се нуждае от редовно поливане и пръскане, температурата през лятото е около 23 градуса, а през зимата най-малко 15 градуса, както и торене на всеки 2 седмици. 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?