Следвайте ни

Производители на оранжерийни зеленчуци зоват за спиране на вноса

viber icon

Да се спре вносът на пресни зеленчуци докато мине пандемията с коронавируса, в противен случай браншът е обречен на фалит. За това апелират от Българска асоциация на производителите на оранжерийни продукти /БАПОП/. Искането ще бъде отправено и към правителството на страната. В момент на безпрецедентна световна криза ни заливат с домати и краставици от Гърция и Турция и зеле от Македония и Албания. Нашите производители не могат да реализират продукцията си, тъй като веригите предлагат основно внос. В същото време ресторантите са затворени и търговците не купуват български зеленчуци, коментира Георги Камбуров, секретар на  БАПОП.

За разлика от други производства, например в животновъдството, което предполага замразяване на месото, в зеленчукопроизводството това е невъзможно. Нашата стока е бързо ликвидна, няма как да се съхранява дълго време и ако не се реализира в срок, сме принудени да я изхвърляме, каза Николай Гунчев, собственик на оранжериен комплекс в с .Йоаким Груево.

Колегата му Йордан Величков с оранжерии в селата Ръжево Конаре и Трудовец, се възмущава не само зарази вноса на зеленчуци, но и заради занижения контрол при вноса от страна на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Българските зеленчуци не могат да влязат в Гърция без сертификат за качество. В същото време гърците ни пробутват тяхното второ и трето качество краставици, все едно сме им заден двор, недоволства Величков. Той препоръчва БАБХ да засили контрола и да прави анализи за пестициди, не само да пуска зеленчуците по документи.

Другият нерешен проблем в бранша заради COVID – 19 е с работната ръка. Оранжерийното зеленчукопроизводство е непрекъснат целогодишен процес, поради което се сключват постоянни, а не еднодневни договори с работниците. Независимо от ситуацията на епидемия, естеството на нашето производство е такова, че хората няма как да се съкратят. Нито да се редуцира съставът, за да ползва работодателят мярката 60:40 за подкрепа на бизнеса, който в нашия случай няма как да се замрази, обясни Георги Камбуров. Той уточни, че в чувствителен сектор като зеленчукопроизводството трябва да се приложи друг механизъм за подкрепа.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Минчев

31.03.2020 | 17:48

Защо да спрат вноса ? За да може да дерете кожите на потребителите.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?