1939
Следвайте ни

Да подготвим за зимен сън царицата на цветята

viber icon

Царицата на цветята - розата, изисква специална подготовка за зимата. Опитните градинари обаче знаят, че тези грижи започват още през май. Само здравите, силните и обгрижените растения са способни да се противопоставят на сложните условия на студената есен, суровата зима и лютата понякога пролет. В края на октомври трябва да се извършат различни операции с розите, а какво да не правите, съветват от агрозона.бг. 

- Да бързате с укриването на розите.  

Първите мразове още не са повод да се хвърляте в укриване на розите. Тези растения са достатъчно студоустойчиви. Нужно е да изчакате спирането на дъждовете и установяването на минусови температури. Най-добре е това да се прави през зимата, но подготовката започва отрано.

- Да загребвате клонките на розите в мраза

Студовете правят стеблата на розите чупливи, кората лесно се пука и от това раните стават врата за инфекции. Затова розите трябва да започват да се извиват още в средата на октомври, като леко ги фиксирате с колчета.

- Да изрязвате незрелите клонки прекалено рано.  

Докато е достатъчно топло, такава резитба може да провокира образуването на нови филизи. Тънките клонки след резитба трябва да се обработят с фунгицид. 

- Да използвате за връзване канап. 

Връвчиците от естествени материали лесно се намокрят и загниват. За фиксиране използвайте пластмасови щипки или телчици.

-  Да оставяте листата.

 Дори листата да са здрави, на розите не трябва да оставят никакви листа, тъй като те могат да загният и да предизвикат инфекция на цялото растение.

- Да загърляте розите в мокро време. 

Когато времето е мокро, дори използването на сухи смеси за загърляне не е подходящо. Трябва да изчакате земята да просъхне и тогава да покривате стеблата с пръст, иначе растенията могат да загният. Най-добрият вариант е да използвате смес от узрял компост с пясък и торф.

- Да хвърляте върху розите окапалите от тях листа. 

Това е категорично противопоказно, тъй като по листата може да има различни вредители, които да се запазят до следващата година.

- Да слагате стеблата на катерливите рози на земята. 

Когато прибирате за зимуване катерливите рози, трябва внимателно да свалите плетовете от основата, на която са закачени, и да ги сложите на земята, където преди това сте постлали дебел стиропор или пък ред пластмасови бутилки - така клонките ще останат на сухо и няма да ги изядат мишките.

- Да укривате розите с полиетилен. 

Това е най-опасният за растенията през зимата материал, тъй като той задържа влагата, задържа и студа. Така растенията могат да се изпотят и след като настъпи студ - да измръзнат. Освен това под тежестта на снега полиетиленът може да помогне храстът да се натроши. 

- Да бързате с махането на укритието през пролетта. 

Трябва да отваряте укритията на розите постепенно, като не забравяте да пазите храстите от яркото слънце, за да не се събудят розите изведнъж и прекалено рано. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

!!!!!

!!!!!

21.10.2021 | 01:26

Преводачът става да превежда говедата от единия баир до другия, преводът на статии да остави на някой, който го може!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?