2374

Да обясниш икономиката и политиката с две крави

Как работи световната икономика спрямо режима по примера на две крави - може би това е най-доброто обяснение на икономическите процеси, които се случват в различните държави, пише bgkids.hallowedgaming.com. 

Капитализъм  

Имате 2 крави. Продавате едната и купувате бик. Поголовието от крави се увеличава бързо и стопанството се разраства. После продавате фермата и се пенсионирате, а получените средства влагате на срочен депозит. Само след година обаче започва поредната икономическа криза и инфлацията се ускорява рязко. Сега всичките пари стигат само за купа с яхния и отивате да работите като пастир при съседа, който е преценил да не си продава кравите. 

Спекулативен капитализъм

Имате 2 теленца по 50 килограма. Успявате да вкарате във всяко от тях по още 25 килограма подхранваща смес и вода. По този начин само за седмица получавате прираст на маса от 50%. Докато водата не е изтекла, продавате на инвеститори „бързо растящи телета”, обещавайки, че те ще наддават на тегло между 3 и 5 пъти годишно през следващите 10 години. При телетата обаче се появяват проблеми със здравето и те - незнайно защо - не искат да дават мляко (приход). Вие обаче убеждавате всички, че млякото не е необходимо, когато наддават така добре на тегло. Бързо обявявате телетата за първично публично предлагане (IPO) и продавате акциите на търговци на дребно. Инвеститорите от ранния етап се изтеглят от проекта, вие също, а телетата се спихват и умират.

Метавселена

Правите цифрова версия на 2 крави, на себе си (аватар) и храните аватара с цифрово мляко. При това в реалния свят продължавате да живеете с майка си на нейна издръжка, а тя ви купува мляко от търговските вериги.

Корпоративен капитализъм

Имате 2 крави. Продавате едната, а другата принуждавате да дава мляко за 4 крави. По-късно наемате консултант, за да анализира защо е умряла.

Бюрокрация

Имате 2 крави. Държавата ги иззема, убива едната, дои другата и излива млякото.

Християндемокрация

Имате 2 крави. Оставяте си едната, а другата давате на съседа от състрадание към ближния.

Либертарианство

Имам 2 крави. Те сами се пасат и доят. И изобщо не ви е работа колко крави имам.

Рентиерство

Имате 2 крави. Продавате едната и купувате бик. След няколко години имате стадо крави. Продавате всички, влагате спечелените пари в пасище, отдавате го под аренда на други фермери и никога повече не пипате работа.

Традиционализъм

Имате 2 крави. Държите ги затворени и вземате такса от хора, които искат да ги видят.

Феодализъм

Имате 2 крави, но те принадлежат на феодала, както и земята, на която пасат, а и вие самият сте негова собственост. Затова феодалът си присвоява значителна част от млякото, а вас разменя за още една крава от съседа.

Идеален социализъм

Имате 2 крави. Правителството ги отнема, отглежда ги във ферма заедно с кравите на други и ви осигурява толкова мляко, колкото поискате. Това мляко обаче не е краве, а високотехнологично, от вода и водорасли.

Социализмът на практика

Имате 2 крави. Правителството ги отнема и ги отглежда във ферма с кравите на други. За тях се грижат бивши птицегледачи. Държавата ви дава толкова мляко и яйца, колкото се полагат на средния гражданин по норматив. Понякога обаче стават грешки при планирането: преяждате ту с мляко, ту с яйца, но по принцип си гладувате. При това никой не е кой знае колко против, ако крадете по малко от държавата.

Комунизъм 

Отначало имахте 2 крави и жена, но после се отказахте от идеята за собствеността. Сега делите със съседа и кравите, и млякото, и жената. Съседът казва, че ако той имаше крави и жена, също би ги споделял с вас с радост. Като цяло живеете сговорно, помагате си взаимно и не се карате за дреболии, като например кое на кого е.

Тоталитаризъм

Имате 2 крави. Правителството ги иззема, определя факта на съществуването им като вражеска пропаганда и ви мобилизира в армията. Млякото бива забранено.

Фашизъм

Имате 2 крави. Държавата ги иззема и ви продава определено количество мляко.

Нацизъм

Имате 2 крави. Държавата ги иззема и ви разстрелва, защото не сте чист ариец.

Апартейд

Имате 2 крави. Не можете обаче да ги държите в един обор, тъй като едната е с цветна окраска.

Канибализъм

Някъде си пасат 2 крави, но не знаете как да ги хванете и опитомите, затова предпочитате да ядете съплеменниците си.

Анархия

Имате 2 крави. Ако не продавате млякото им на съседите си на цената, която смятат за „справедлива”, те имат право да ви вземат кравите.

Аристокрация

Имате 2 крави. Продавате ги и купувате едър бик с дълго родословие.

Меритокрация (управление на способните, дори да нямат висок социален статус)

Нямате крави, защото сте тъп и мързелив. А вашият трудолюбив и умен съсед има цели 8. 

Демокрация

Имате 2 крави. Съседите ви гласуват на кого се пада млякото.

Романтизъм

Имате 2 крави. Жените се с надеждата, че вашата половинка ще ги дои.

Платонизъм

Имате образите на 2 идеални крави. Млякото им е толкова съвършено, че на вкус наподобява вода. Търсите други, реални крави, за да ги доите.

Сюрреализъм

Имате 2 жирафа. Държавата ви принуждава да вземате уроци по свирене на хармоника.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
комунист

комунист

03.01.2023 | 14:29

Какво има да се обеснява, при бай Тошо имаше крави, сега няма нищо освен шорошоядски свинИ, които ти "обесняват"за една шепа центове, колко тогава било зле, а сега било рай!

Отговори
3 0
стар пиян беззъб седесар

стар пиян беззъб седесар

03.01.2023 | 14:25

Тогава защо скачахме и ручахме жабетата за капитализъм?

Отговори
1 0
Много яко!

Много яко!

03.01.2023 | 12:43

Точно така си е!

Отговори
1 1
СТАЛЬНАЯ ГАРОТА

СТАЛЬНАЯ ГАРОТА

03.01.2023 | 11:18

АЗ НЕМАМ СЕМЕЙСТВО youtube. com/watch?v=eTXShmk4W9w

Отговори
0 1
ПО ЕВРЕЙСКИ

ПО ЕВРЕЙСКИ

03.01.2023 | 10:51

У КАНАДА НЕМА ДРУГИ КАБЕЛИ ОСВЕН ТИЯ НА ПЕЕ РАСТА РОДЖЪРС. КЬОРАВИЯ У РОД С 1 ОКО :) КАТО ПЕЕ РАСТА СМИТ ДЕТО НОСИ КОВЧЕГА НА МАЙ МО ТО ПЕЛЕ :) ПО ДЕМОКРАТИЧЕСКИ Е ТАКА! 1 КАБЕЛ! НА ВРАТА!!!

Отговори
0 1
ПО ЕВРЕЙСКИ

ПО ЕВРЕЙСКИ

03.01.2023 | 10:48

У КАНАДА ПЛАЩАШ ЗА РЕКЛАМА ПО КАБЕЛАРКАТА, ПОСЛЕ ГОВОРЕЩИТЕ СКО ТОВЕ ИМ ПЛАЩАТ ЗА ДА Я ГЛЕДАТ ТАЯ РЕКЛАМА :) КРАВА С 2 ВИМЕТА! e. lvme. me/vimcav5.jpg

Отговори
0 1
НИЩО ПО-ЛЕСНО! :)

НИЩО ПО-ЛЕСНО! :)

03.01.2023 | 10:45

ЗАПАДА ПЛАЩА ДА ОТКАРАШ БАЛИРАН БО К ЛУК, КАРАШ ГО У К Е Н Е Ф А ПРИ ЧУБАЦИТЕ У ТЕЦ ОВЕТЕ ПО ПРОВИНЦИЯТА. ТИЯ В СОФИЯ МНОГО СЕ РАЗ КВИЧАХА, ЧЕ ЩЕ ИМ СМЪРДИ. ГОРИШ ГО И ПРОДАВАШ ТОКА И ТОПЛОТО НА ГО ВЕ ДАТА :) КРАВА С 2 ВИМЕТА! ;)

Отговори
0 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?