COVID-19 обрече на смърт норките по света и у нас

Ваксините може да са безсилни пред вируса, когато се върне от заразените животни при хората

Ваксините може да са безсилни пред вируса, когато се върне от заразените животни при хората

Опасният COVID-19 става неуловим за разработваните ваксини, ако мине през норки и отново се върне при хората. Това алармираха учени наскоро и родиха нова истерия, която обрече на смърт отглежданите заради ценните си кожи животинки.

Първият сигнал за масова зараза с  COVID-19 дойде от ферми за американски норки в Дания. Тамошният  държавен институт за борба с инфекциозните заболявания съобщи през ноември за над 200 случая на предаване на вируса от норки на хора. Инфектираните били засечени след изследвания, направени в периода 8 юни - 18 октомври. Заради опасението, че вирусът мутира и може да стане огнище и обмен на нови зарази от животните по хората,

последва унищожаването на 17 милиона норки в 1139 развъдника в скандинавската страна.

Малко след това датският министър по храните и продоволствените въпроси Могенс Йенсен публично призна, че унищожаването на здрави норки в страната било грешка. Не закъсня и реакцията на Световната здравна организация (СЗО) - все още няма научно доказателство, че нова мутация на коронавируса, свързана с норки, представлява по-голяма опасност за хората. Предположението, че мутиралият щам отслабва способността за образуване на антитела и потенциално може да направи ваксините в процес на разработване неефективни, също е в процес на проучване. Дни след  случая в Дания Гърция също съобщи за две ферми с норки в северната част на страната, заразени с COVID-19. И там близо 5000 животни бяха унищожени. Последва информация за хиляди заразени с коронавирус норки в САЩ, Италия, Швеция, Нидерландия.  

Докато се чакат резултатите дали мутиралите щамове отслабват действието на ваксините,

от СЗО призоваха да се предотврати предаването на вируси между норки и хора.

А поради доказателството за взаимен обмен на зараза ЕС апелира работещите във ферми за норки, които са сред уязвимите на първа линия, да се ваксинират с приоритет. Не е ясно дали това ще се случи в България, тъй като ваксинирането е на доброволен принцип. Едно обаче е ясно, че според националния план за ваксиниране срещу COVID-19 персоналът, който се грижи за норки, е с предимство за ваксиниране редом с медиците, социални работници, учители. След това в графика за ваксиниране се нареждат доставчиците на основни услуги - от служителите на АЕЦ "Козлодуй" до водопроводчиците, транспортните служители, производителите на храни и др. Хората над 65-годишна възраст и хронично болните здравноосигурени български граждани са в четвъртата приоритетна група. 

Истерията със заразените с коронавирус норки по света се пренесе и в България. Макар че развъждането и отглеждането на норки с цел добиване на ценни кожи не е масово застъпено в родното животновъдство, паниката е налице. Притеснителните случаи в различните държави дадоха повод у нас отново да скочат защитници на животни с ценни кожи и да поискат незабавното затваряне на фермите за норки у нас. Повдигна се и въпросът защо 

втора година стои на трупчета законопроектът, с който трябва да се забрани екзотичното производство.

От Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ) изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и част от Министерски съвет с призив да се ликвидират фермите за норки. „Необходимо е да направите всичко необходимо, за да прекратите дейността на съществуващите ферми за ценни кожи от норки, и да забраните този жесток за животните и изключително опасен за хората бизнес. Лавинообразно нараства информацията, идваща от Дания, Холандия, САЩ, Испания, Италия и Швеция, за това, че фермите за ценни кожи са потенциален резервоар за COVID-19", пише в част от писмото на КАЖИ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?