Следвайте ни

COVID-19 изяжда дефицитната работна ръка

Застрашени са реколтата на зеленчуци и експортът

viber icon

Аграрният сектор е силно притеснен заради кризисната ситуация с вируса COVID- 19. Дефицитът на работна ръка, който е сред големите проблеми в земеделието и животновъдството, е напът да вземе застрашителни размери. Хората се уплашиха и с право, и отказват да идват на работа. Тепърва започва интензивната дейност при производството на зеленчуци, а нямаме персонал, притесняват се от Асоциацията на оранжерийните производители в България.

Заради коронавируса няма как да се наемат работници от Молдова и Украйна като миналата година - междуправителствената спогодба за обмен на кадри временно е замразена. Собствениците на оранжерии се опасяват, че ако ситуацията скоро не се нормализира, това ще се отрази пагубно и на производството. И без това ни заливат с вносни зеленчуци и ако има спад на тазгодишната реколта, съвсем ще закъсаме, притеснява се Илиян Стоянов, производител на оранжерийни краставици. Той има опасения, че може да се осуети и експортът. България е голям производител  на краставици, но и голям износител на този зеленчук и ако затворят границите, износът ще секне, допълни Стоянов.

От дефицит на работна ръка страдат и производителите на яйца. Там процесът е непрекъснат и няма указания как да се работи  при извънредното положение. Предписанията на кризисния щаб предвиждат, в случай че има заболели хора, под карантина да останат и всички, контактни с него. Дори само един или двама работници да имат проблеми, няма кой да обслужва животните, притеснява се Иван Ангелов, собственик на ферма за производство на яйца. Неговите птици са в три различни обекта, а работата на хората е свързана не само с храненето им, но и със събирането на яйцата и пакетирането на продукцията. 

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов коментира, че браншът вече усеща негативи. Цените на зърнените култури драстично са спаднали на световните борсови пазари, което дава отражение и у нас. На „Софийска стокова борса” АД търговците са предпазливи и оферти почти няма. Фуражната пшеница се търси на 315-330 лева за тон. Царевицата варира между 260 и 300 лв./т за търсене и предлагане, а при маслодайния слънчоглед търсенето е на 630-650 лв./т. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?