Следвайте ни

Циганското лято е бонус за полските зеленчуци, цените падат

Топлото време продължава и тази седмица, виненото грозде зрее масово

viber icon

Топлото време продължава и през втората седмица на октомври. Летните температури на места ще минат 30 градуса в сряда. До края на седмицата живакът леко ще спадне, но ще се задържи над 20 градуса. Сутрешните минимални температури няма да слязат под 9 градуса, така че липсва опасност за образуване на слани. Това е голям бонус от природата за производителите на късни полски зеленчуци. Стопаните ще продължат да берат чушки и домати, а цените на родния зарзават продължават да падат. 

Прогнозираните високи температури, с максимални стойности в определени райони до 30-31 градуса, ще ускорят процесите на зреене при късните червени винени сортове грозде и голяма част от тях ще встъпят в технологична зрелост.

През първото десетдневие на октомври в по-голямата част от полските райони условията ще позволяват провеждане на дълбока оран и предсеитбени обработки на площите, предвидени за сеитба на рапица и зимни житни култури. Поради сушата в края на лятото на много места сеитбата на маслодайната култура, която изисква прецизна обработка на площите, бе отложена за началото на октомври, след агротехническите срокове.

През октомври са оптималните срокове за сеитбата на зимните житни култури. През първата половина от месеца е агротехническият срок за сеитбата на пшеницата за Северна България, през втората половина - за Южна България, а през третото десетдневие  - за районите по Черноморското крайбрежие.

След топлото за сезона време през втората половина на октомври се очаква постепенно нормализиране на топлинните условия. Прогнозираните валежи  през второто и първата половина от третото десетдневие ще бъдат от важно значение за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви. В края на октомври при пшеницата, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите: поникване, трети лист и начало на фаза братене при най-рано засетите в началото на октомври посеви.

Прогнозираните наднормени температури през месеца ще бъдат предпоставка за увеличение популацията на полската полевка. Есенните посеви трябва да се обследват и при численост на неприятеля над прага на икономическа вредност  - 2 броя активни колонии на декар, е наложителна борба с разрешените родентициди - отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?