Следвайте ни

Цифровизация по пътя от фермата до трапезата

viber icon

Възможностите за съвместно сътрудничество обсъдиха на работна среща председателят на Института за агростратегии и иновации и основател на българския Цифров иновационен хъб за земеделие АгроХъб.БГ Светлана Боянова и изпълнителният директор на „Родопи 95“ АД - Борса-Първенец“ Илия Гатев. Обсъдени бяха предизвикателствата пред търговията на едро и дребно на земеделски продукти, както и възможностите, които предлагат цифровите технологии в процеса на трансформация на веригата на доставки.  

Светлана Боянова подчерта ключовото значение на стратегията „От фермата до трапезата“ за бъдещото развитие и устойчивост на хранителната верига. Стратегията е част от пакета документи, чрез които на практика ще се прилага т. нар. Зелена сделка ​- основният документ, който чертае пътя, по който до 2050 г. Европа трябва да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент, посочи Боянова. По думите й, насърчаването на устойчивите практики при земеделското производство, преработката на храни, търговията на едро и дребно, хотелиерството и услугите в сектора на храненето са един от ключовите елементи на стратегията „От фермата до трапезата“. Тя подчерта, че една от целите на АгроХъб.БГ е да помогне на българските земеделски стопани с помощта на цифровите технологии да засилят позицията си при реализация на продукцията им и те да бъдат насърчавани както да модернизират своите стопанства чрез инвестиции, така и да развиват уменията си за преговори и сключването на договори с останалите участници в агрохранителната верига. 

Изпълнителният директор на тържището в Първенец Илия Гатев изрази категоричната си позиция, че цифровизацията на процесите в дружеството са сред приоритетите в работата му, и увери, че тази първа работна среща ще допринесе за реализацията на бъдещи съвместни инициативи, в полза на земеделските производители по цялата верига на доставки. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?