Следвайте ни

Цифровият инструмент FaST ще помага на земеделците

viber icon

Платформа за цифрови услуги FaST (Farm Sustainability Tool) ще предоставя допълнителни възможности, свързани със земеделското производство, околната среда и устойчивостта на фермерите от Евросъюза, разплащателните агенции на държавите членки, организации, предоставящи съветнически услуги, и разработчиците на цифрови решения. FaST е подкрепена от ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) на Европейската комисия, от Космическата програма на ЕС (DG DEFIS) и от Програмата на ЕС ISA2 (DG DIGIT), съобщават от Института за агростратегии и иновации. 

Визията на FaST е да се превърне във водеща в света платформа за генериране и повторно използване на решения за устойчиво и конкурентоспособно земеделие, основано на космически данни (Copernicus и Galileo) и други публични и частни бази от данни. Модулната платформа ще подкрепя селското стопанство на ЕС и Общата селскостопанска политика, като също така ще позволи използването на решения, базирани на машинно обучение, прилагани за разпознаване на изображения, както и използването и повторната употреба IoT данни, различни данни от публичния сектор и генерирани от потребителя данни.

Първата версия на FaST v1.0 се реализира сред участващите в момента региони на проекта. Мобилното приложение v1.0 включва следните функции в удобен за потребителя интерфейс: карти, наслагващи данните на фермата върху GIS слоеве; изображения на Коперник/Сентинел: RGB + NDVI; управление на кампании с импортиране на данни за земеделски производители по IACS/GSAA; препоръки за торене; снимки с географски етикети; двупосочна комуникация; базова информация за времето и климата и др.

Платформата също така включва административен портал, където разплащателните агенции могат да осъществят достъп до регионалните данни, конфигурация и потребителски профили и защитен API механизъм за дистанционно свързване към хранилището за данни.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?