Следвайте ни

Чушки, люспи от лук и картофи спасяват реколтата от вредители

viber icon

Люспи от лук, зелена маса от картофи и чушки са ефикасни средства срещу редица неприятели по растенията. Ефект от естествените препарати ще има, ако се приложат навреме, съветват опитни градинари. 

Лукът заслужено е признат за ефективно средство срещу разнообразни смучещи насекоми от типа на акарите и въшките. В лука има огромно количество фитонциди, които действат фатално на тези вредители. За целта се приготвя следната отвара: залейте 200 г лукови люспи с 10 л топла вода и оставете разтвора да кисне 4-5 дни. След това прецедете и долейте толкова вода, че разтворът да увеличи двойно обема си. Растенията се обливат обилно на 2-3 дни. 

Срещу гъсениците на зелевия молец и нощната пеперуда може да използвате червени чушки. Рецептата е следната: 10 л вода и 100 г нарязани млади чушлета се накисват в продължение на 2 часа. Може да не използвате разтвора веднага, тъй като той запазва качествата си достатъчно дълго време. Съхранява се в стъклен съд. Вечер може да опръсквате с него краставиците и зелевите растения.

Добро средство срещу гъсеници, акари и листни въшки е зелената маса от картофени растения. Защитн​ият разтвор се приготвя по следния начин: 1,2 кг ​дръжки и листа от картофени растения се нарязват на ситно или се взимат 800 г наситнени сухи растителни остатъци​. Заливат се с леко загрята вода в обем 10 л и се оставят да киснат в продължение на 12 часа. След това трябва да прецедите течността и да напръскате културните растения, но само вечер. ​Растителните части не трябва да бъдат повече от посоченото количество, тъй като силният разтвор може да доведе до изгаряния по листата.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?