4232

Чесънът е най-добрият съсед на моркови, домати и спанак

Определени зеленчуци, засадени в близост до чесновите лехи, оказват благотворно влияние не само върху реколтата на чесъна, но и на културата, която се отглежда в съседство до него

Добри варианти са моркови, краставици, домати, киселец, копър, магданоз, спанак.

Съседството на чесън с моркови е полезно и за двата зеленчука. Фитонцидите в чесъна отблъскват неприятелите, от които страдат морковите. Те от своя страна, пък отделят специфични вещества, които помагат на чесъна да запази зелените върхове и да расте по-дълго. Най-добре е да засадите зеленчуци в съседни редове. Ако това не е възможно, се подреждат смесени насаждения или чесънът се засажда в пътеките близо до морковите.

От другите кореноплодни растения може би само цвеклото ще хареса тази близост. Фитонцидите, които отделя чесънът, предпазват от охлюви и мухи цвеклото.

Чесънът и краставиците са отлична комбинация. Последната култура често страда от болести и вредители, а чесънът в този случай ще произведе вещества, които ще ги предпазят от тези проблеми. Киселец, спанак, магданоз и копър също се считат за растения, които растат добре до пикантния зеленчук. Както отбелязват градинарите, такива растения ще си помогнат взаимно за повишаване на зелената маса, сочността и витамините в състава им.

За да получите добра реколта, трябва да знаете не само какво може да се засади до чесъна, но и как да го направите. Ето кои са възможните варианти:

- В съседни лехи - ширината им зависи от наличието на свободно пространство в градината. 

- Между лехите - между редовете се нареждат глави чесън. Техниката се използва по-често за предотвратяване на заболявания и отблъскване на насекоми вредители.

- Шахматно засаждане - парцелът се разделя на малки квадратни площи и върху тях се засаждат последователно две култури в шахматен ред. По-добре е да изберете тази техника за растения с приблизително еднаква височина, така че по-високият сорт да не засенчва по-ниския.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?